Per què s’inicia la vacunació de 36.000 menors en la Comunitat

Contra un virus que en 2022 va provocar 1.700 ingressos

La Conselleria de Sanitat inicia aquest dilluns, 2 d’octubre, la primera campanya d’immunització enfront del Virus Respiratori Sincitial (VRS) en la Comunitat Valenciana. Està dirigida, d’una banda, a xiquets i xiquetes de fins a dos anys d’edat, amb patologia de risc, que són prop de 1.000 menors.

Per un altre, als xiquets nascuts entre l’1 d’abril de 2023 i el 31 de març de 2024, que s’estima que seran uns 35.000 menors.
Per províncies, es calcula que seran al voltant de 18.200 xiquets a València, 13.300 a Alacant i 4.200 a Castelló, els que seran immunitzats.

El conseller de Sanitat, Marcià Gómez ha destacat que el VRS “és un dels principals virus que causen nombrosos ingressos hospitalaris i atencions mèdiques dels menors durant els mesos de tardor i hivern, per això resulta necessari immunitzar-los i augmentar la seua protecció, ja que tindran millor qualitat de vida”.

“És la primera vegada -ha afegit- que s’immunitza en la Comunitat Valenciana amb aquesta mena de fàrmac monoclonal, per a afavorir la salut dels xiquets”.

Milers d’estades hospitalàries

 

El titular de Sanitat ha recordat que al llarg del passat any, el VRS va provocar més de 1.700 ingressos i prop de 8.000 estades hospitalàries de xiquets menors d’un any en la Comunitat Valenciana.

A més, els centres d’Atenció Primària atenen, anualment, unes 20.000 consultes a causa d’aquesta infecció.

La infecció per Virus Respiratori Sincitial és universal en la infància i és la causant de la gran majoria de casos de bronquiolitis en lactants, d’altres malalties com sibilancias persistents o pneumònies, o d’afavorir la infecció per altres patògens. La circulació d’aquest virus es produeix habitualment entre octubre i març, coincidint amb els mesos més freds.

Calendari

En concret, els menors nascuts entre l’1 d’abril de 2023 i el 30 de setembre de 2023 s’immunitzaran en els centres d’Atenció Primària prèvia citació o aprofitant les consultes programades a partir d’aquest dilluns.

Així mateix, aquells nascuts entre l’1 d’octubre de 2023 i el 31 de març de 2024 les rebran en les maternitats, abans de l’alta, des d’aquest diumenge.

Grups de risc

Per part seua, els menors inclosos en els grups de risc seran immunitzats en els centres sanitaris que atenen habitualment el xiquet, aprofitant especialment els controls sanitaris previstos per a aquests mesos. I si no estiguera prevista cap cita, se li haurà de citar específicament per a la immunització o bé remetre al centre de salut corresponent perquè se li administre.

La població infantil amb alt risc de malaltia greu per VRS inclou als prematurs de menys de 35 setmanes (incloent els d’edat gestacional menor de 29 setmanes); pacients amb cardiopaties congènites amb afecció hemodinàmica significativa; pacients amb displàsia broncopulmorar; i pacients amb altres patologies de base que suposen un gran risc per a patir bronquiolitis greu per VRS, com són aquells amb immunosupressió greu, errors congènits del metabolisme, malalties neuromusculars i pulmonars greus, síndromes genètiques amb problemes respiratòries rellevants, síndrome de Down, fibrosi quística i aquells en cures pal·liatives.

El fàrmac que s’utilitzarà és un monoclonal aprovat per al seu ús en lactants que protegeix almenys durant cinc mesos, la qual cosa permet la immunització dels bebés durant pràcticament tota la temporada de circulació del VRS. A més, es pot administrar simultàniament amb les vacunes habituals en aquestes edats.