Totes les novetats de les Festes de Moros i Cristians d’Alcoi de 2023

Les entrades augmenten la seua participació fins les 15.000 persones, aproximadament 500 més que en 2022

Alcoi ultima els preparatius de les Festes de Moros i Cristians, d’Interés Turístic Internacional, i es prepara per a acollir a centenars de milers de visitants durant quatre dies ben intensos en una edició que es presenta especialment multitudinària respecte a l’afluència de visitants en ser aquest any l’entrada dissabte.

Demà divendres 21 d’abril, Dia dels Músics, comencen les celebracions de vesprada amb la Festa del Pasdoble i el cant de l’Himne que serà dirigit per Silvia Gómez. L’Himne de Festes de Moros i Cristians d’Alcoi, té una música que prové de la marxa àrab «El Sig», extreta de la sarsuela «La Bella Zaida» de Gonzalo Barrachina.

La lletra va ser escrita en castellà pel periodista Eugenio Moltó i adaptada al valencià posteriorment pel poeta José Sanz Moya.
La interpretació de l’Himne i la posterior celebració de la Nit de l’Olla, serà el preàmbul de la Trilogia festera que es desenvoluparà el dissabte 22 (Dia de les Entrades), diumenge 23 (Dia de Sant Jordi) i dilluns 24 (Dia dels Trons).

Enguany es preveu que el dissabte siga un dia especialment intens, amb l’arribada multitudinària de visitants per presenciar les Entrades, de forma que les filaes troben al seu pas una resposta brillant del públic alcoià i forà.

Cal destacar el capítol de la participació en els actes festers, ja que es calcula que aproximadament en 15.000 persones, sumant les persones components de les filaes, ‘boatos’ i bandes de música. Aproximadament són 500 més que en 2022.

La imaginació serà part essencial d’una desfilada que es reinventa any rere any sense perdre cap mica de brillantor. L’enginy, la participació i la capacitat de superació del món fester alcoià contribuiran a brindar als assistents una fabulosa posada en escena que de ben segur no decebrà els espectadors.

Dintre de les Entrades, hi ha quatre filaes en les quals recaurà una especial atenció com ho són les filaes de càrrec que enguany simbolitzaran la batalla entre els exercits de Jaume I i d’Al-Azraq l’any 1276.

Per una banda, els cristians, encapçalats pel seu Capità, Jesús Mullor i la seua filà Cruzados. Per l’altra, la Capitania Mora de la Filà Ligeros recaurà sobre Salvador Micó, que es reencarnarà durant tres dies com el cabdill musulmà.

L’Alferes Cristià de la Filà Alcodianos, Miquel Jordá i l’Alferes Moro de Filà Mudéjars, Alfonso Caerols, completen els càrrecs festers d’enguany, el Mossén Torregrosa, Omar Castanyer i la figura principal la de Sant Jordiet, encarnat enguany pel xiquet Nicolás Sánchez Linares, de la filà Andalusos.

Entre els preparatius d’última hora, com és habitual, està el repartiment de la pólvora per als festers que el tercer dia de Festes participaran en l’Alardo.

Enguany, com ja és comú s’ha de complir la normativa vigent que obliga a tindre llicència d’avancarga. Amb la normativa vigent cada fester podrà tindre fins a 2 quilos de pólvora.

Es repartiran durant hui demà al Baradello de Moya, 3200 quilos de pólvora per a l’alardo, vora 200 quilos més que en 2022. L’alardo tindrà un total de 2.330 participants amb 650 llicències noves.

Us recordem l’horari dels actes, el dia 22 és el dia de les Entrades. A les 5 del matí, serà la Missa per a festers a la Parròquia de Santa Maria. A les 5.45 hores, toc d’alba, rés de l’Avemaria i Diana. A les 10.30 hores, Entrada de Cristians. A les 17 hores, Entrada de Moros.

El diumenge, 23 d’abril és el dia dedicat al patró, Sant Jordi. A les 8.30 hores, començarà la Segona Diana. A les 11 hores, Processó de la Relíquia de Sant Jordi, des del Temple del Patró a la Parròquia de Santa Maria. Seguidament, cap a les 12 hores, missa major.

Al finalitzar, cap a les 14.30 hores, a la Plaça d’Espanya, gran mascletà. A les 18 hores, Diana Vespertina del Cavallet a càrrec de Realistes i Berberiscos, des de la Font Redona a la Plaça d’Espanya. A les 19.30 hores, Processó General, acompanyant a la Relíquia i a la imatge eqüestre de Sant Jordi, A les 23.30 hores, Retreta.

Finalment el dilluns, 24 d’abril és el dia de l’Alardo. Comença a les 8 amb el Contraban. A les 8.45 hores, guerrilles, fins a les 9.45 hores. A les 10 hores, Estafeta i Ambaixada Mora seguida de la batalla d’arcabusseria. A les 16.30 hores, Estafeta i Ambaixada Cristiana i nova batalla. Cap a les 20 hores, Acció de Gràcies.

Els Capitans i Alferes d’ambdós bàndols, amb les seues respectives filaes, el Sant Jordiet amb la seu filà, i l’Assemblea General de l’Associació, acompanyaran la imatge de Sant Jordi El Xicotet, des de la Parròquia de Santa Maria fins l’Església del Sant.

A les 21.30 hores, Aparició del Sant Jordiet sobre els merlets del Castell. En finalitzar, castell de focs d’artifici.

PERSONALITATS

Entre les personalitats que acudiran enguany a presenciar les Entrades de Moros i Cristians d’Alcoi, podem destacar a la ministra de Ciència i Innovació; Diana Morant Ripoll el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig; el president de les Corts; Enric Morera, la delegada del Govern a la Comunitat Valenciana; Pilar Bernabé, la vicepresidenta del Consell; Aitana Mas, el conseller de Sanitat; Miguel Mínguez, el conseller d’Economia Sostenible; Rafael Climent, el conseller d’Hisenda; Arcadi España García, la consellera d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica; Isaura Navarro, la consellera d’Educació, Cultura i Esport; Raquel Tamarit, la consellera d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital; Josefina Bueno, la consellera de Justicía; Gabriela Bravo Sanestanislao, la consellera de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat; Rebeca Torró, la consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica; Rosa Perez Garijo.

Així com el secretari autonòmic d’Educació i Formació Professional; Miguel Soler Gracia, el secretari Autonòmic de Cultura; Ximo López Camps i la secretaria Autonómica de Cooperació i Qualitat Democràtica; Toñi Serna Els acompanyaran una nombrosa presència de directors generals, diputats provincials, autonòmics i nacionals, alcaldes i regidors, així com representants d’institucions empresarials, judicials, universitàries o sanitàries.

MITJANS ACREDITATS

Aquest any a més de tots els mitjans de comunicació locals, com és habitual també estaran mitjans nacionals, així com autonòmics, en total des de l’Ajuntament d’Alcoi s’han acreditat més de 100 professionals.

Cal assenyalar que no tots són gràfics, és a dir càmeres o fotògrafs, entre aquestes 100 persones, més de la meitat són redactors o tècnics que no estaran al mig del recorregut fester. Les entrades seran retransmeses en directe per televisió per À Punt i TV-A que també farà l’himne.

TAPA & FESTA, Gastronomia i Productes típics al cor de la festa.

El parc de la Glorieta acollirà la sisena edició de ‘Tapa i Festa’. Enguany augmenta l’oferta amb 20 llocs de venda instal·lats en carpes i furgoteques. Obrirà del 20 al 24.

MERCADET AMBULANT

Com cada any, aquestes festes també estarà el tradicional Mercadet ambulant Sant Jordi que se situa al llarg de la calçada del parc Cervantes i del carrer Els Alçamora fins al centre comercial. Enguany compta amb 90 llocs de venda de productes variats, incloent-hi la zona furgoteca de menjar gurmet.

Enfront del centre de salut La Fàbrica hi haurà una caseta amb 6 lavabos adaptadats a persones amb mobilitat reduïda.
D’altra banda, en la plaça Emilio Sala s’instal·laran 5 llocs de menjar ràpid (hamburgueses, entrepans, patates, hot dog, etc).

APARCAMENTS I AUTOBÚS

Cal assenyalar que l’Ajuntament mantindrà aquestes Festes de 2023 els nous serveis que ja es van posar en marxa fa anys, que tenen com a objectiu principal facilitar la comoditat i la seguretat de veïns i visitants.

Per al dia de les Entrades s’han habilitat grans àrees d’aparcament tant a l’accés nord de la ciutat (polígons Cotes Baixes i Cotes Altes, i carrer Tirant Lo Blanc) com a l’entrada sud (Filà Verds i Filà Navarros, al carrer Vicente Balaguer Pascual (Cata), en el recinte del Monòlit i a l’esplanada del nou camp de futbol amb un servei de bus-llançadora que connectarà amb el Centre de la ciutat.

D’aquesta manera, es pretén oferir als visitants forans un aparcament fàcil amb un transport fins al cor de la Festa, per no col·lapsar amb vehicles els accessos al nucli urbà.

MÉS NETEJA I CANVI DE CONTENIDORS

A més, la Regidoria de Transició Ecològica ha explicat que hi haurà un dispositiu especial de neteja, a més de l’habitual encarregat de la neteja dels vials després dels principals actes, amb la maquinària per netejar la ciutat del contracte de recollida de residus i neteja, la ciutat tornarà al seu estat habitual com més aviat millor, tenint en compte la dificultat que presenta netejar els recorreguts entre un acte i un altre.

També hi haurà una reubicació de contenidors passant a haver nou punts en el centre ubicats en Sor Elena Picurelli 1, Sant Domènec (Enfront del Mercat Sant Mateu), Capellà Navarro 9, Alarcón 1, País Valencià 5 i 68, plaça Emili Sala 2, Ambaixador Irles 16 i Pintor Casanova, 44.

SEGURETAT

Des de la Regidoria de Festes s’ha incidit especialment en el fet que, com es fa els darrers anys s’està prestant una atenció especial al compliment de la legislació sobre seguretat i s’està portant a terme un estricte control en els establiments hostalers.

I un any més, des dels serveis d’Urbanisme de l’Ajuntament s’ha procedit a inspeccionar tots els balcons del recorregut fester i s’han posat a punt els que no ho estaven per garantir la seguretat total.

Pel que fa a la seguretat, d’altra banda, comptarà amb el major dispositiu que mai s’haja habilitat a la ciutat enguany comptarà amb dispositiu que enguany comptarà amb més de 2.460 professionals sumant tots els torns dels tres dies de Festes, a més de la vespra del Dia dels Músics (615 cada dia).

Conformen aquest dispositiu els efectius de la Policia Nacional (dels quals, alguns operaran de paisà actuant al Centre i també a zones de la perifèria, polígons industrials i disseminat) 161 cada dia; un total de 113 efectius cada dia de la Guàrdia Civil en tasques de vigilància del trànsit als voltants i accessos de la ciutat i també de l’entorn natural amb el Seprona, a més del control de la pólvora en la seua distribució, al Baradello de Moya; 135 agents de la Policia Local operaran cada dia els quatre dies de Festes, 40 efectius de Bombers amb 9 vehicles, 86 efectius de Creu Roja amb 11 vehicles, operaris d’Obres i Serveis, més de 80 voluntaris de Protecció Civil, i un dispositiu especial per atendre urgències hospitalàries amb els professionals de l’Àrea de Salut.

La Policia Local farà controls d’alcoholèmia als genets i als conductors de les carrosses.

Com els darrers anys la Guàrdia Civil farà controls de drogues, a banda dels controls d’alcoholèmia. I, en conjunt, es prestarà especial atenció no només a la zona del Centre, sinó que es desenvoluparan serveis especials a tots els barris, a polígons i a les urbanitzacions.

NOVETATS RESPECTE AL TRÀNSIT PER LA PEATONALITZACIÓ

Durant els dies 20 a 25 d’abril de 2023 l’aplicació de l’Ordenança de Conversió en zona de vianants quedarà suspesa per a la zona de prioritat per als vianants afectada per la celebració de les festes patronals.

Els permisos d’accés a la zona de prioritat per als vianants afectada i en eixes dates són els que ve expedint la Policia Local tradicionalment, igual que la demarcació de diferents punts d’accés, zones de pas restringit i itineraris.

NO ES PODRAN FER CREMES FORESTALS

Recordem que estan prohibides per normativa autonòmica. S’ha insistit molt en aquest tema en la reunió.

CAMPANYA D’INFORMACIÓ I PREVENCIÓ DE LES AGRESSIONS MASCLISTES

L’Ajuntament d’Alcoi té un protocol d’actuació contra les agressions sexistes per a les pròximes Festes de Moros i Cristians que ja està actiu.
El primer i principal objectiu d’aquest protocol és el de la prevenció de possibles situacions d’agressions sexistes, així com l’actuació concreta a dur a terme per a evitar-les i en cas que ocorregueren, hi haurà un telèfon d’atenció directa. Cal destacar que hi haurà punts Lila, i punts d’atenció de la Policia Local 24 i 12 hores.

PUNTS LILA

S’habilitaran uns punts ‘Lila’ durant les festes que tindran la cobertura policial necessària per a actuar en cas que aquests detecten o siguen requerits per alguna possible víctima o siga precisa la intervenció amb la finalitat de resoldre molèsties que pogueren ofendre o perjudicar en el seu acompliment a les persones designades per a la informació i gestió d’aquests.

Els punts estaran en La Glorieta, Plaça de Dins (Passatge Sant Agustí), Avinguda País Valencià amb C/Bambú. Aquests punts estaran actius en horari nocturn i de matinada especialment durant els dies 21, 22 i 23, pel que respecta al dia de l’Alardo, el 24 d’abril, hi haurà un únic punt amb un horari molt concret de 23.00 a 01.00 hores, donada la celebració que es donarà lloc en la Plaça d’Espanya i amb cobertura policial de manera puntual o a requeriment pel mateix per patrulles fixes del Servei Extraordinari de Festes.

PUNTS POLICIA LOCAL 24 HORES

A més d’aquests punts ‘lila’, durant les Festes, la policia local disposarà dels següents punts de tall al trànsit rodat les 24 hores del dia, per la qual cosa els mateixos seran referents a l’hora de localitzar, focalitzar i coordinar les ajudes necessàries per a l’assistència a víctimes de qualsevol naturalesa i en particular, aquelles que referides a agressions sexuals.

Estarà en el pont de Sant Jordi (Furgó policial) enfront de l’Hotel Reconquesta, pont Barranc Na Lloba, front museu Explora i en la intersecció entre els carrers Capellá Navarro i Echegaray (pati posterior del Col·legi Salesià Sant Vicent Ferrer).

PUNTS 12 HORES

Seguint la dinàmica d’impedir el trànsit rodat en les hores de més afluència de persones i esdeveniments en les festes de Moros i Cristians, la policia local disposarà de patrulles que estaran fixes amb les mateixes funcions dels punts 24 hores, que estaran en la plaça d’Espanya (Ajuntament) i Viaducte (rotonda Zona Firal).

Així mateix és important indicar que es distribuirà entre les filaes, restauració i oci nocturn cartelleria, adhesius i tovallons amb informació sobre la campanya.