La pròxima actuació és la restitució d’un ampli tram de muralla, la situada en el front sud i on més llenç d’aquesta edificació es conserva
El Castell del Rebollet de la Font d’En Carròs s’ha convertit en un exemple d’aposta per la recuperació i posada en valor del patrimoni local. La pròxima actuació és la restitució d’un ampli tram de muralla, la situada en el front sud i on més llenç d’aquesta edificació es conserva. Es tracta de l’actuació més quantiosa executada fins al moment, on s’invertiran un total de 213.000 euros, com ha explicat l’alcalde de La Font, Pablo Puig.
La intenció és recuperar, reconstruir en la mesura que siga possible i consolidar el tram de muralla que mira a la part interior de la muntanya, al costat oriental, i l’origen del qual està datat en segle XI. «Es tracta d’una construcció les primeres notícies de la qual són de fa mil anys, en període islàmic, encara que després va haver-hi ampliacions, abans de la Reconquesta, i després del segle XIII», ha precisat el primer edil, del PSPV.
Amb l’arribada cristiana, va haver-hi canvis en el recinte, com en totes les construccions d’aquest tipus, per a poder adaptar-les als nous habitants. En qualsevol cas, Puig ha destacat que aquesta obra és vital per a «recuperar el castell dins del tram que és propietat municipal». L’Ajuntament disposa d’un terç de l’esplanada superior, on es troben totes les restes de la fortalesa. En principi havien uns trams de murs i dues torres, la que mira a la mar, la de la Reina, i la que està en l’entrada, la torre Portal.
Torre Portal
«Sempre hem pensat que la part més important del castell estava al principi al costat de la Torre Portal, però les excavacions que hem realitzat en aquests anys al costat de la de la Reina, en el tram municipal, ens han donat moltes sorpreses. Una d’elles, per exemple, ha sigut trobar estades que no sabíem que eren allí i que estan canviant el sentit i la concepció que teníem d’aquesta fortalesa», ha precisat l’arquitecte Tirso Ávila, que dirigeix els treballs de recuperació d’aquesta fortificació.
Precisament, Ávila ha explicat com seran les actuacions que s’executaran en els pròxims mesos amb aqueixos 213.000 euros. «És la quantitat més alta que s’ha invertit en aquest pla de recuperació del Castell del Rebollet. Aquesta inversió es justifica en què les obres s’executaran en el tram de muralla sud, el més amagat o que menys es veu i que està en la zona més inclinada del castell. Per a poder executar aquests treballs, primer d’excavació i després de consolidació, caldrà col·locar bastides fortes i altres sistemes de subjecció per a garantir la seguretat de les obres i un bon resultat dels treballs».
En definitiva, es durà a terme una excavació en el terreny per a trobar restes d’aquest tram de muralla, la dimensió de la qual ronda els 50 metres. A més s’actuarà en una torre que hi ha adossada al llenç: «Hi ha més d’una, però en aquesta actuació, que se cenyeix al tram municipal, només de consolidarà una torre. Es tracta d’una construcció d’uns sis metres quadrats de base». El resultat de com quede la torre, en qüestió d’altura, anirà en funció de les restes que es troben al seu voltant.
Tram escarpat
De la mateixa manera ocorrerà en la resta de muralla, on Àvila ja ha avançat que no tota quedarà igual, ja que hi ha «trams millor conservats i altres menys» i també el resultat final dependrà del que aparega en l’excavació prèvia. «En qualsevol cas quedarà un llenç d’uns quasi 50 metres de longitud i d’un 4 o 5 metres d’altura. Això sumat al fet que està en la part més escarpada de la muntanya li conferirà un alt de grau de vistositat.
A això se sumarà el desbrossament que es realitzarà a la muntanya, en la part oriental, que permetrà que l’obra final es veja millor i des de més lluny. Per a aquesta actuació, ha precisat l’alcalde Puig, ha arribat una ajuda autonòmica de 150.000 euros, mentre que els 63.000 euros restants els podrà l’Ajuntament.
Permís a Patrimoni
«Hem demanat ja el permís d’obres a Patrimoni, com aquesta obra depèn d’una ajuda de la Generalitat, confiem que l’autorització arribe en breu i puguem iniciar l’obra en qüestió de mesos, després de la licitació. Potser aquest mateix any», ha precisat l’alcalde socialista.
Els treballs tindran una duració de quatre mesos, com ha precisat Ávila, i permetran recuperar i fer visible la muralla islàmica que es va alçar fa mil anys i que va perviure durant segles amb la Reconquesta i els segles posteriors. L’Ajuntament posseeix un terç del Castell del Rebollet i ha actuat a recuperar aquesta zona. En aquests moments estudia com intervenir en la resta de la propietat i analitza com arribar a acords amb els propietaris.