Gandia inicia el servei d’atenció personalitzada en prevenció de conductes addictives

A les línies d’actuació de la a Unitat de Prevenció Comunitària de Conductes Addictives se suma esta nova línia per atendre en els primers consums de substàncies

Ahir va començar a funcionar el servei d’atenció personalitzada de la Unitat de Prevenció Comunitària de Conductes Addictives (UPCCA) de l’Ajuntament de Gandia, el qual es troba dintre de l’àrea de Sanitat i Polítiques Saludables amb la seua regidora al capdavant, Liduvina Gil.

Les UPCCA tenen tres línies d’actuació: la prevenció universal (estudiants, docents i familiars dels estudiants), la prevenció selectiva (sectors determinats de població vulnerable a l’addicció); on aquestes dues línies ja estaven desenvolupant-se des de l’any 2016; i la prevenció indicada (atenció personalitzada en els primers consums de substàncies addictives), que és la que hui, 15 de juny de 2020, es posa en marxa.

La prevenció indicada està dirigida, majoritàriament, a la població adolescent; però també als familiars, tutors legals o docents d’aquest perquè, normalment, són aquests últims qui sol·liciten l’ajuda i seran factors clau perquè la prevenció funcione. Aquest tipus de prevenció s’aplica quan ja han iniciat alguna conducta addictiva i presenten els signes inicials de problemes associats a la substància.

És el conjunt d’activitats dirigides a aquelles persones que han experimentat amb drogues i mostren conductes problemàtiques associades a l’addicció. Els objectius d’aquests programes soler reduir el consum de substàncies, la freqüència o la quantitat i els problemes associats a aquest. Se selecciona de manera específica als participants per al desenvolupament de les activitats que, bàsicament, pretenen modificar les seues conductes.

Per a poder proporcionar aquest servei, tenint en compte la situació provocada per la pandèmia de la COVID-19, el departament de Sanitat i Polítiques Saludables ha habilitat dues línies de telèfon per a: o bé realitzar una sessió telefònica (si la persona és població vulnerable al virus o té problemes d’estar físicament) o bé sol·licitar una cita presencial amb els psicòlegs de la Unitat de Prevenció Comunitària de Conductes Addictives de Gandia. Les línies de telèfon són: 689 14 76 35 i 628 62 34 66.