Gandia es prepara per a quatre dies de festa Borgiana

Del 3 al 6 de desembre l’Ajuntament de Gandia ha preparat tot un seguit d’activitats adreçades a tots els públics per tal de posar en valor la família més universal de la ciutat

 

Gandia lluirà la cara més Borgiana del 3 al 6 de desembre. Durant quatre dies, l’Ajuntament de Gandia ha preparat tot un seguit d’activitats adreçades a tots els públics per tal de posar en valor la família més universal de la ciutat alhora que es genera un nou focus d’atracció per a visitants i turistes que, a més, podran fer les compres nadalenques a la nostra ciutat.

Així ho han explicat í en roda de premsa l’assessora del departament de Polítiques Econòmiques, Comerç Indústria i Innovació, Vicenta Ferrer; el regidor Vicent Mascarell; el president de la cooperativa de comerciants del Centre Històric, Pedro Izquierdo; i Suso Monrabal, responsable de l’exposició ‘Ruta dels Borja a la Modernitat’.

Vicent Mascarell va destacar que la figura dels Borgia va ser un element clau per entendre la gastronomia, el comerç i el patrimoni de Gandia. «Amb ells com a excusa estem creant un element d’atracció per crear un producte turístic de primera ordre» i ha afegit que aquesta iniciativa s’emmarca dins d’un paraigua impulsat per la Generalitat com és el Territori Borja.

«Des d’aquí només ens queda animar a la ciutadania i visitants que en gaudisquen més de 40 activitats que hem preparat i consumisquen als nostres comerços i establiments d’hostaleria» va finalitzar Mascarell.

Mercat Gastronòmic Borgià

El pròxim cap de setmana la gastronomia serà la protagonista en el recinte de Fira Mercat perquè acollirà la primera Fira Borgiana organitzada pel departament de turisme. Des de l’àrea de comerç s’han articulat activitats que tenien relació en la promoció del comerç: l’itinerant de fotografia i el mercat gastronòmic borgià.

«És un mercat que ja havíem fet en la primera edició de totes de la fira que portava per títol ‘Som el que mengem’ i pràcticament tots els estants repeteixen. La novetat és que hem adaptat alguns productes a la Fira Borgiana: es faran figatells especials que s’han creat per aquest esdeveniment concret, hi haurà un menú borgià, dolços típics locals com la trena borgiana, la delicà de Gandia i begudes i tapes locals com cervesa, vi i vermut», ha explicat Ferrer. A banda de la venda del producte, es podrà degustar en unes taules fora del recinte de Fira Mercat.

L’horari serà dissabte, diumenge i dilluns d’11 a 14 h i de 17:30 a 21:30 h. A més, el cap de setmana es cuinaran figatells en directe a la plaça del Prado.

Ruta dels Borja a la Modernitat

Suso Monrabal ha estat el responsable d’explicar que les diverses imatges es mostraran a més de 130 comerços de la ciutat que poden ser consultats a la www.visitgandia.es i que romandrà fins a l’11 de desembre.
Tal com ha explicat el responsable de la mostra, aquesta comprèn des del 1896 a finals de la dècada dels 60 i recull imatges de temes costumistes, urbanisme, personatges, comerços, edificis singulars i oficis.
Monrabal va voler agrair la col·laboració de l’Arxiu Municipal i de l’arxiu Borja Monrabal que han permés fer aquest ampli recorregut sobre diversos aspectes de la ciutat de Gandia.

Finalment, Pedro Izquierdo ha posat en valor la iniciativa. «Tenim la sort de ser uns privilegiats perquè s’organitzen tantes activitats que ens ajuden a atreure més possibles clients als nostres comerços i establiments» i ha conclòs la seua intervenció afirmant que aquest tipus d’iniciatives s’inicien sent petites i que amb feina «podem arribar a convertir-la en un referent nacional».

La programació completa de la primera Fira Borgiana està dirigida a tots els públics i consta de les activitats següents:

1. Espectacle inaugural el divendres 3 de la Plaça Major a les 19.00 h.

2. Mercat gastronòmic a la plaça del Prado: edició especial emmarcada a la Fira Mercat amb productes locals elaborats de forma artesanal.
Horari mercat:
• Divendres 3: de 19 h a 21 h.
• Dissabte 4: de 10:30 h a 14 h i de 17 a 21 h.
• Diumenge 5: de 10:30 h a 14 h i de 17 a 21 h.
• Dilluns 6: 10:30 h a 14 h i de 17 a 21 h.

3. Tapes borgianes al Centre Històric: creació de tapes d’inspiració borgiana elaborades amb productes de proximitat i de temporada a la plaça del Prado. Amb la col·laboració de diferents restauradors del Centre Històric, es podran degustar al mercat gastronòmic i es farà un show cooking de presentació.

4. Jocs borgians per a la infància al Passeig de les Germanies: tòtems per pintar, puzles imantats, jocs de fusta i Photocalls tematitzats.

5. Activitats de dinamització al Centre Històric:
• Animació de carrer itinerant teatralitzat del 3 al 6 (per diferents espais de la ciutat) amb 2 actors.
• Animació teatralitzada itinerant amb xanques i equilibrismes del 3 al 5 de desembre.
• Espectacle itinerant S.A. For Dixieland Band. Street Band Show dies 4 i 5 de desembre a les 11 h.
• Visita Centre Històric amb el trenet amb sortida des de la plaça de les Escoles Peus.

6. Visites guiades:
• «L’arribada dels Borja» 4 i 6 a les 11:30 h.
• «Borja en femení» 4 a les 17 h i 5 a les 11:30 h.
• Visita teatralitzada al Palau Ducal: diumenge 5 a les 13 h.
• Visites guiades al Palau Ducal.
• Ruta Interactiva.

7. Exposicions: exposició fotogràfica «Del món dels Borja a la Modernitat» al Centre Històric amb la col·laboració del comerç local.