Els «Pedacets» de Bellreguard preparats per obrir les festes de 2022

El popular personatge és l’encarregat «d’agranar» a la xicalla fora de les escoles per a que comencen a gaudir de les Festes del Poble

 

És un dels moments més esperats. Cada any, en la vespra de les festes de Bellreguard, els «Pedacets», amb les seues graneres, acompanyen el Tio de la Porra per traure a la xicalla de l’escola i convidar-la a gaudir de la festa. És el tret d’eixida d’uns dies sense classes ni obligacions i farcits de diversió.

Però no sempre ha estat així. De fet, el Tio de la Porra només té presència en les festes de Bellreguard des de l’any 1965. Abans la missió d’anar a les escoles era exclusiva dels «Pedacets», una figura única d’esta localitat de la Safor que des de 2017 de les regidories de Patrimoni i Cultura Festiva de l’Ajuntament de Bellreguard, encapçalades per Àlex Ruíz, s’ha fet un gran esforç per posar en valor als “Pedacets” com a personatge singular i reivindicar-lo com un element del patrimoni cultural i històric del poble.

D’este foment del fet cultural propi han eixit diverses iniciatives que han estat més que ben acollides especialment per la població menuda. Els “Pedacets” ja tenen a Bellreguard un llibre, una escultura i un mural, però de totes les iniciatives destaca la proposta escènica «La disbauxa dels Pedacets», creada per la companyia valenciana Teatro de lo inestable. Proposta que es va encetar en 2020 per ser representada anualment la Vespra de festes de les Festes del Poble i que enguany, per fi, s’espera viure sense restriccions.

Un origen llunyà

Conta la tradició oral que l’origen dels “pedacets” de Bellreguard és llunyà, en el temps i l’espai. Segons ens ha explicat Ruiz van ser uns bellreguardins que van emigrar a Mèxic els qui van importar la tradició dels Tiliche, un personatge dels carnestoltes de Putla, en l’estat de Veracruz, que portaven un tratge de “pedacets” de tela i que van incorporar als carnestoltes bellreguardins.

La celebració de carnestoltes va estar prohibida durant més de quaranta anys i, com a conseqüència, la tradició que envoltava aquesta festa de disbauxa. Arribada la democràcia, quan Bellreguard recupera el caràcter popular de les seues festes majors, es va considerar oportú incloure en la desfilada de l’inici de les festes la figura dels “Pedacets”, això sí, deslligada del carnestoltes i portant una màscara i la disfressa, tan original i acolorida, feta amb trossos petits de tela (pedacets) de mil i un colors, tot recordant la semblança original.

Des del consistori segueixen amb la voluntat ferma de reivindicar el tret diferencial propi i enguany, com a novetat, a l’igual que els seus inicis, els “Pedacets” aniran acompanyats de dolçaina i tabal, gràcies a la col·laboració de la Colla de Dolçaina i Tabalets de Bellreguard. Sense dubte un al·licient més en este any tan especial on la xicalla ja descompta els dies per a que els “agranen” fora de les aules, uns “Pedacets” que aniran en màscara, però sense mascareta.