Castelló de Rugat exigirà a la promotora de la planta fotovoltaica el soterrament del cablejat i beneficis addicionals

El plenari de Castelló de Rugat va acordar ahir incloure un punt a l’ordre del dia per tractar el projecte de planta fotovoltaica projectada en la localitat

 

La companyia IM2 va iniciar els tràmits administratius en 2020 per a la instal·lació d’una planta fotovoltaica en el municipi de Castelló de Rugat, concretament a la Casa del Retor, al costat de la canyada real de Gandia, amb una inversió de quasi 10 milions d’euros. Aquest procediment ha provocat un debat en el municipi que va abocar a l’equip de govern a convocar una reunió amb les persones afectades i la promotora. Compromís per la seua banda va demanar la inclusió per urgència d’un punt a l’ordre del dia per debatre aquesta qüestió en el plenari.

El plenari celebrat ahir divendres en l’auditori municipal de manera pràcticament unànime va reivindicar la transició energètica com indispensable. Segons paraules de Damián Martínez, portaveu de Compromís “El territori valencià és l’epicentre del canvi climàtic, fins al punt que els valencians i valencianes podríem ser els primers refugiats climàtics d’Europa. El temps corre en la nostra contra amb temporals extrems, desaparició de platges, sequies, etc. i la transició energètica cap a energies renovables és irrenunciable per poder fer-li front”. El portaveu de Compromís va assegurar en el plenari que “amb autoconsum no anem a poder arribar als objectius marcats al País Valencià per al 2030, ja que respecte a l’energia renovable serien necessaris la producció de 6.000 megawatts i a hores d’ara quan falten huit anys únicament generem 400 megawatts”

El plenari va acordar per part de tots els grups polítics reivindicar la modificació del projecte actual i exigir el soterrament del cablejat, així com la inclusió de beneficis addicionals per al poble, com per exemple la instal·lació de sistemes d’autoconsum en edificis municipals, la distribució de l’energia generada en la planta cap a l’enllumenat públic, contractació del manteniment de la planta a gent del municipi, etc.

A més, el plenari va acordar constituir una taula de diàleg entre els promotors, els grups municipals i els representants de l’assemblea ciutadana per canalitzar les demandes socials, la supervisió de l’Ajuntament de Castelló de Rugat del procediment administratiu i iniciar un debat per mitjà dels canals de participació que disposa l’Ajuntament per determinar el model d’implementació d’energies renovables que vol el poble de Castelló de Rugat.