Mara Aranda i Jota Martínez recuperen en Llutxent els sons d’Al-Ándalus i Sefarad

Interpretaran el seu espectacle «L’Herència de l’Espanya Expulsada»

Dins dels actes commemoratius del «Miracle dels Sagrats Corporals«, el pròxim dissabte que ve 22 d’octubre a les 19.00 hores la cantant Mara Aranda i el
multiinstrumentista Jota Martínez portaran el seu espectacle a la localitat valenciana de Llutxent com a part dels actes commemoratius de la batalla que va tindre lloc en aquesta localitat en 1239.

Sota el nom ‘Recreació històrica – Llutxent 1239‘, l’esdeveniment recorda la llegenda entorn del «Miracle dels Sagrats Corporals», que es diu que va tindre lloc el 24 de febrer d’aquest any, arran d’una batalla que va enfrontar a les hosts del monarca Jaume I amb les tropes dels musulmans assentades al Castell del Xio.

D’aquesta manera, entre els dies 21 i 23 d’octubre el municipi recupera el seu passat i organitza una sèrie d’esdeveniments amb sabor a Edat mitjana, com una fira medieval o un torneig d’arquería històrica i tradicional. De la mateixa forma, la vesprada del dissabte Mara Aranda i Jota Martínez actuaran en el monestir del Corpus Christi presentant un programa que conjumina la tradició musical d’Al-Ándalus i Sefarad al Mediterrani.

En L’Herència de l’Espanya Expulsada trobarem cants, músiques i ritmes recollits en les tradicions mediterrànies dels sefardites i moriscos, forjades en
les nostres terres i mantingudes com a benvolguda herència en els seus llocs de destinació després dels obligats desterraments.
Aquest programa suposa un viatge de recuperació, d’anada i volta, de les músiques que algun dia van ser *tañidas en al-Andalús dels romanços que van conéixer els sefardites, i que més tard, i per obligada diàspora en 1492 uns i 1609 els altres, van viatjar als llocs de destinació d’aquests moriscos i sefardites expulsats: l’Imperi Otomà, Tunísia, Egipte, Algèria, el Marroc, Grècia, etc. Allí, van quedar conservades com a record de la pàtria i nació de moltes generacions d’avantpassats, i és el nostre compromís envers la història el de recuperar aquesta herència compartida amb aquests pobles i posar-la en valor cultural i patrimonial.
Per a això, Mara Aranda i Jota Martínez s’han basat en fonts antigues i s’han acompanyats d’instruments musicals que són reproduccions dels quals
apareixen en la iconografia andalusina, sefardita i cristiana de la seua època, i dels quals se’ns descriuen en les cròniques, registres i en la literatura coetània a ells.