Ròtova, patrimoni per als cinc sentits

Este municipi de la Safor ofereix un interessant patrimoni històric i cultural per descobrir

 

El Porrat de Sant Macià que celebra Ròtova este cap de setmana és una oportunitat única per conèixer este municipi de la Safor, una localitat de pas entre la costa i l’interior de la província, situada a 9 quilòmetres de Gandia, que ens sorprendrà pel seu important patrimoni històric i cultural i, com no, per les seues famoses coques de dacsa.

Podem començar el nostre recorregut per Ròtova en un dels elements més destacats en molts municipis valencians: el castell. En este cas, el Castell de Borró, batejat així perquè el trobem a la part alta de la Penya de Borró, a una altitud de 240 metres. Segueix el patró de molts altres castells valencians, amb els seus orígens en l’època àrab (en aquest cas és del segle X o XI) i del qual avui ens queden les ruïnes.

Si el castell és un dels elements que més es repeteixen en els nostres municipis, podem dir el mateix dels palaus. En el cas de Ròtova tenim el Palau dels Comtes de Ròtova. Tècnicament, podem dir que el palau és un edifici de finals del segle XVI, encara que ha sofert importants modificacions, sobretot en el segle XVIII. És el típic palau rural, amb un pati d’armes o pati central a partir del qual es configuren la resta d’estades. El pati està tancat per una muralla emmerletada, i es conserven el tancament de l’hort en la part posterior, algunes habitacions o l’escut nobiliari en la façana.

 

Les Coques de Dacsa, patrimoni gastronòmic

Però si es coneguda Ròtova és per les seues coques de dacsa. Un plat molt típic de la comarca de la Safor però que té en esta localitat el seu màxim exponent. Les coques de dacsa es fan escaldant farina amb aigua bullint i després es torren a la planxa. Normalment s’acompanyem amb ou dur, tonyina, tomaca i anxoves tot i que si pregunteu, en cada casa rotovina es mengen d’una manera.

Tant les clàssiques com les versions més atrevides les podreu provar este cap de setmana en algun dels bars i restaurants de Ròtova. Sense dubte, la millor opció per agafar forces i continuar gaudint al màxim de totes les propostes que ens ofereix l’edició del Porrat de Sant Macià de 2020. No hi han excuses!