Alcaldes i alcaldesses de la Ribera demanen més competències municipals per frenar les macroplantes fotovoltaiques 

Critiquen l’estratègia que s’està seguint per part de l’administració estatal i autonòmica d’afavorir un creixement accelerat de la potència instal·lada deixant de banda la protecció del territori

Este matí, alcaldes i alcaldesses de de la Ribera Alta han convocat una roda de premsa per mostrar el seu posicionament respecte a la gestió que està realitzant-se sobre la instal·lació de macro plantes fotovoltaiques a la comarca. Paco Salom, alcalde de Carcaixent, Diego Gómez, alcalde d’Alzira, Verònica Almunia, alcaldessa de la Barraca d’Aigües Vives i Santi Cervera, alcalde d’Alfarp han actuat com a portaveus i han denunciat la falta de competències municipals en la gestió i el malestar per l’estratègia que s’està seguint per part de l’administració estatal i autonòmica d’afavorir un creixement accelerat de la potència instal·lada deixant de banda la protecció del territori.

Durant els darrers mesos s’ha registrat un continu degoteig de sol·licituds d’implantació de macro plantes fotovoltaiques a tot el territori valencià i moltes d’elles a la Ribera Alta. Actualment estan tramitant-se projectes a Tous, Catadau, Llombai, Alzira i Carcaixent, alguns dels quals preveuen una producció de més de 50 MW i per tant la seua tramitació correspon a l’Estat a través del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico, mentre que els de menys de 50MW la tramitació és de competència autonòmica. Recentment, des de les dos administracions s’ha produït una modificació del marc legislatiu, que amb l’argument d’una ràpida resposta a la crisi aprofita l’ocasió per obrir-lo, flexibilitzant i fins i tot eliminants requisits.

Des de Compromís Ribera Alta, s’ha mostrat preocupació per esta política de «portes obertes», de les administracions central i autonòmica que amb l’argument d’accelerar la transició energètica i aconseguir determinats objectius de potència instal·lada, estan posant les coses fàcils a les empreses a l’hora d’implantar els seus macroprojectes. A més, com han remarcat, el marc legislatiu actual resulta permissiu i deixa pràcticament fora els ajuntaments a l’hora de decidir sobre la implantació dels projectes quan és tracta  de l’administració més pròxima a la ciutadania, i la més pròxima pel que fa a la protecció del territori.

A més, els alcaldes i alcadesses de la Ribera denuncien la falta d’una planificació estratègica que ordene el procés d’implantació d’energies alternatives, per la qual cosa seria necessari un Pla Director d’àmbit autonòmic que regule la distribució en el territori a partir de criteris objectius, més enllà del grau de protecció actual, la proximitat a una subestació elèctrica o a les grans concentracions de població, entre altres. Així mateix consideren que en l’avaluació dels projectes siguen preceptius una valoració on els informes tècnics territorials i locals siguen determinants.

transició energètica és necessària però no a qualsevol preu.

Des de Compromís Ribera Alta es té molt clar, com s’ha repetit des del primer moment, que una part important dins dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’Agenda 2030 és l’obligada transició energètica que permeta afrontar el canvi climàtic. Ara bé, la necessitat de fer una transició energètica no pot obviar que esta transició ha de ser també ecològica, i no pot ser a costa del territori que, a més de la seua destrucció irreparable, podria derivar en una nova bambolla especulativa, la de les macroplantes.

La transició energètica és necessària però no a qualsevol preu. Compromís reivindica l’oportunitat energètica basada en l’autoconsum, en l’ús més racional dels recursos i el respecte al territori, en les comunitats energètiques locals, en solucions que passen, en definitiva, per un major esforç de les administracions autonòmiques i locals per a regular la qüestió energètica a hores d’ara en mans d’unes poques grans empreses que no van a “garantir una energia assequible, segura, sostenible i moderna per a totes les persones” (ODS7).