Xàtiva transforma quatre jardins en parcs saludables

L’Ajuntament instal·la aparells de gimnàstica per a persones majors en els parcs d’Anita la Comare, Sariers, Passeig del Ferrocarril i Glorieta de José Espejo

L’Ajuntament de Xàtiva ha dut a terme la instal·lació de 4 circuits saludables en altres tants parcs de la ciutat; la Glorieta de José Espejo, el jardí de Sariers i els parcs del Passeig del Ferrocarril i Anita la Comare. Es tracta d’una iniciativa de promoció de la salut, impulsada des de la Regidoria de Sanitat, en col·laboració amb l’àrea de Parcs i Jardins, i dirigida a afavorir la pràctica d’exercici físic a l’aire lliure entre els sectors de major edat de la població. Les noves instal·lacions han comptat amb un preu de licitació de 19.349,16 euros.

 

Els circuits saludables estan compostos per 6 aparells biosaludables. Cada un dels parcs compta amb una bicicleta el·líptica, un joc de 4 volants, uns patins, una bicicleta estàtica, un aparell d’estirament d’esquena i dominades i un disc i pedal de braç. Són aparells de fàcil maneig i gran versatilitat que s’espera integrar en l’oci de la ciutadania, de manera similar com s’ha fet anteriorment amb els aparells dels parcs infantils.

 

El regidor de Sanitat, José Vicente Benavent, ha manifestat que «un dels objectius de l’OMS és que els països es dediquen a la prevenció i promoció de la salut dels seus ciutadans. En Espanya és una tasca que duen a terme, generalment, els ajuntaments. Aquesta acció municipal a Xàtiva està encaminada, entre altres coses, a procurar que la ciutadania tinga la major facilitat per a aquestes pràctiques saludables». Benavent ha especificat que els circuits saludables es troben instal·lat en el recorregut de la Ruta Sana.

Múltiples beneficis

Estudis científics avalen la necessitat de facilitar l’accés a espais i instal·lacions per a la pràctica regular de programes d’activitat física per a les persones majors. Per donar resposta a aquesta necessitat apareixen en les ciutats els parcs saludables, també anomenats circuits biosaludables. Aquests equipaments urbans aposten per una nova filosofia de vida saludable per a aquest sector de la població, proposant exercicis de treball físic de totes les parts del cos, així com l’estimulació d’altres capacitats com ara l’equilibri, la coordinació, la força, l’elasticitat, la mobilitat i l’agilitat.

 

Amb la correcta utilització del circuit saludable s’aconsegueix mantenir la mobilitat articular, millorar la força muscular, treballar la coordinació i la destresa òculomanual, millorar les funcions cognitives, sensorials i motrius del cervell, a més de la funció respiratòria, cardiovascular o digestiva i, no menys important, aconseguir la interacció social entre les persones usuàries de les instal·lacions, afavorint un ambient recreatiu, d’integració i de cohesió social.