S’avança en la recuperació del Camí Natural  Carcaixent- Dénia

La Diputació de València manifesta la seua voluntat de col·laborar en la finalització del tram pendent

L’alcalde de Carcaixent, Paco Salom, amb representants de l’ajuntament d’Alzira i Tavernes i el president de la Mancomunitat de la Ribera Alta, Txema Peláez s’han reunit amb el Diputat de Carreteres, Rafael Garcia, i personal tècnic de la Diputació de València per tal de buscar la col·laboració de l’ens provincial per finalitzar la recuperació del Camí Natural de l’antiga via ferroviària Carcaixent-Dénia, dins del programa de Camins Naturals del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació.

L’objectiu de la reunió era plantejar la col·laboració de la Diputació de València per acabar el tram pendent, d’uns 600 metres de llargària, que permetria connectar l’extrem oest del camí executat situat a l’alçària de la Cova de les Meravelles (Alzira) amb la ruta ja finalitzada en l’institut de Carcaixent. És completaria així la recuperació i condicionament d’un tram de 26,5 km de la via ferroviària que discorria entre Carcaixent i Dénia, ara complementat amb la connexió amb l’estació de Tavernes i la seua platja.

En opinió dels tècnics de la Diputació de València com del mateix diputat de carreteres, la petició de la Mancomunitat és relativament fàcil d’atendre, ja que el tram pendent s’inclouria en el projecte d’ampliació de la carretera CV 570, dissenyant un vial específic per al tram ciclista pendent, buscant la solució més factible tant des del punt de vista tècnic com també d’expropiació dels terrenys a hores d’ara ocupats per explotacions agrícoles. Este projecte, una vegada finalitzat, connectaria les estacions de rodalies de Tavernes i Carcaixent, però també amb la d’Alzira, des d’un segon ramal a través del Camí de la Cova de les Meravelles, camí de Vilella i el malecó.

Bona acollida del projecte

La valoració generalitzada després de la reunió és molt positiva per la bona acollida que han mostrat tant el Diputat delegat, Rafael García, com els tècnics presents a la reunió, en tant que es tracta d’un projecte tècnicament assumible i d’una envergadura que entra dins de les possibilitats i plans de la Diputació. Segons es va manifestar durant l’encontre, s’ha apuntat com a probable la redacció del projecte després de les vacances d’estiu i un inici de les actuacions a partir del pròxim any, amb la possibilitat d’implantar mentrestant mesures de pacificació del trànsit en este tram de 600 m que millorarien les actuals condicions de circulació i la seguretat per a ciclistes i vianants en la zona.

Segons ha manifestat Paco Salom, alcalde de Carcaixent, «el vist i bo de la Diputació és el pas definitiu que necessitava el projecte, ja que una actuació específica per al camí natural haguera estat difícil d’assumir pels ajuntaments i la Mancomunitat per les expropiacions a realitzar». Per a Salom, el fet de que la Diputació les contemple com a part del seu projecte d’ampliació de la CV 570 canvia radicalment el plantejament, «és molt d’agrair esta col·laboració i també la valoració positiva que n’han fet, apostant per esta xarxa ciclopeatonal d’alt valor com alternativa real de mobilitat sostenible i també com a recurs ambiental i cultural de gran importància per a la Ribera i la Valldigna», ha explicat.