Sanitat adverteix del risc que pot suposar una excessiva exposició solar després del confinament

Els especialistes recomanen per a esta desescalada una exposició solar molt progressiva i amb protecció per a evitar cremades

El dia 13 de juny és el Dia Mundial del Càncer de Pell. Per això, des de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública es vol llançar un missatge per a advertir a la població sobre els riscos i perills que pot suposar una excessiva exposició solar després del període de confinament dels últims mesos.

Actualment, la taxa d’incidència de melanoma en la Comunitat Valenciana és de 12,5 per cada 100.000 habitants, i representa el 2% de tots els càncers en la Comunitat.

Pel que fa a l’edat mitjana de les persones amb melanoma és de 61 anys en les dones i 63 anys en els homes. D’altra banda, la taxa de mortalitat del melanoma és de 2,5 per 100.000 habitants segons les últimes xifres de 2017, el 62% van ser homes i el 38% dones.

Enguany, després d’un llarg període de confinament degut a la pandèmia de coronavirus, resulta necessari extremar les precaucions amb l’exposició solar. Segons els especialistes del Servei de Dermatologia de l’Hospital Universitari de la Ribera, la pell aprofita la primavera per a començar a bronzejar-se de manera gradual i, així, augmentar els nivells de melanina, un pigment que actua com a protecció natural de la pell i el cabell davant les radiacions solars.

No obstant això, segons explica la cap del Servei de Dermatologia de l’Hospital d’Alzira, Carmen Ortega, “a causa del confinament no hem pogut gaudir amb normalitat de la primavera, per la qual cosa la nostra pell no s’ha preparat per a l’estiu ni presenta uns nivells de melanina alts”.

“Així, si aprofitant la desescalada les persones s’exposen al sol sense prendre precaucions, és fàcil que la seua pell es creme en menys temps de l’habitual. En este sentit, és fonamental conscienciar a la població que la cremada solar és un dels principals factors de risc per a l’aparició de melanomes”, ha assenyalat la doctora Ortega.

Exposició solar progressiva

D’esta forma, els especialistes aconsellen que, una vegada finalitzat el confinament, l’exposició solar es duga a terme de forma molt progressiva, amb dosis diàries molt xicotetes per a la pell.

“Per exemple -explica la doctora Ortega-, els primers dies no s’han d’excedir els 20 minuts d’exposició solar, entenent per esta no només el moment en què la persona se senta o tomba a prendre el sol, sinó també el moment en què anem pel carrer per a realitzar qualsevol tipus de gestió o quan realitzem esport. Posteriorment, pot anar-se augmentant de manera escalonada l’exposició depenent del tipus de pell i amb especial cura en les persones de pell clara”.

Igualment, es recomana evitar l’exposició al sol entre les 12.00 i les 16.00 hores, que és quan la incidència dels raigs ultraviolats és major. Així mateix, és important l’ús de cremes solars amb un factor de protecció alt, aplicant una capa uniforme i el més gruixuda possible sobre la pell, sense oblidar zones sensibles com les orelles o els llavis. A més, també es poden utilitzar altres recursos de protecció com a ombrel·les, gorres o samarretes de mànega llarga.

Segons la cap de Dermatologia de l’Hospital de la Ribera, “no hem de deixar-nos portar per les ganes d’estar a l’aire lliure i exposar-nos al sol després d’este llarg període de confinament. Cal recórrer al sentit comú per a evitar danys cutanis que poden arribar a ser greus”.

A diferència d’altres tumors més difícils d’apreciar a simple vista, les lesions malignes de pell poden veure’s i detectar-se en una fase primerenca, la qual cosa ajuda enormement a un millor pronòstic i supervivència dels pacients.

En este sentit, els dermatòlegs de l’Hospital Universitari de la Ribera recomanen la revisió periòdica de la pell i parar atenció a aquelles pigues que han canviat de grandària, forma, color, picor, sagnat o ulceració, o pigues amb asimetria, vores irregulars, color heterogeni i diàmetre superior a 6 mil·límetres.