Ròtova ha tornat a escaldar 65 anys després

Els veïns i les veïnes del municipi i dels voltants es van reunir, 65 anys després, per a recrear el procés de l’escaldà del raïm, activitat declarada Bé d’Interés Cultural Immaterial pel Consell de la Generalitat Valenciana.

 

El riurau de la Rogeta, seu del Centre d’Interpretació de la Cultura de la Pansa, va acollir el diumenge 29 d’agost, l’escaldà de Ròtova. Els veïns i les veïnes del municipi i dels voltants es van reunir, 65 anys després, per a recrear el procés de l’escaldà del raïm. L’acte va comptar amb la presència de Nathalie Torres, diputada a les Corts Valencianes, i l’alcalde del municipi, Jordi Puig.

L’esdeveniment va començar de matí al toc de la dolçaina. Tot seguit, membres del Col·lectiu Vall de Vernissa i l’Associació Riuraus al Vernissa van realitzar una exposició pràctica del procés de l’escaldà amb tota mena de detalls, tant pel que fa a l’elaboració com pel que fa als materials i ferramentes que s’hi utilitzen. L’exposició, a més de ser didàctica, va estar repleta de tocs d’humor que amenitzaren el moment, i va finalitzar convidant a les persones que hi van assistir a participar escaldant raïm, novament al toc de la dolçaina.

La jornada va suposar la recuperació d’una tradició que Ròtova va abandonar als anys 50, un acte de record, de reunió i de retrobament amb una activitat agrícola ja desapareguda. El municipi recupera així, tant per a les persones grans com per a les noves generacions, una activitat declarada Bé d’Interés Cultural Immaterial pel Consell de la Generalitat Valenciana.