Oliva aprova el Pla Director per a l’adequació del Castell de Santa Anna.

El document plasma l’estratègia de treball per a consolidar i posar en valor les restes del fortí renaixentista del s. XVI.

El Pla Director del Castell de Santa Anna ha estat aprovat per unanimitat en el plenari del mes de març. Els treballs per a la seua elaboració, que van ser contractats el passat 24 de març de 2022 amb un pressupost de 17.545 euros, han consistit en l’elaboració d’un document que plasma l’estratègia de treball per a consolidar i posar en valor les restes del fortí renaixentista del s. XVI. La subvenció concedida per la Generalitat Valenciana de 10.527,00 € ha finançat el 60% del cost total del pla.

 

Amb aquesta ferramenta, es pot actuar per fases i optar a diferents subvencions per a convertir el Castell en el mirador que la nostra ciutat mereix. Així mateix, ajuda a consolidar un Bé d’Interés Cultural, referent de les construccions renaixentistes de l’època.

 

La primera fase del pla, que consistirà en la consolidació de les estructures existents i la realització de cales arqueològiques per a determinar intervencions futures, està consignada i s’espera que es puga desenvolupar una vegada s’obtinguen els permisos i s’adjudiquen les obres.

 

El regidor de Cultura i Patrimoni, Julio Llorca, ha destacat la importància de la recuperació del patrimoni, i més en concret del Castell de Santa Anna, com a prioritat durant la legislatura. «Tot el que s’inverteix en patrimoni acaba retornant en la nostra economia, a banda de crear cohesió social per fer-nos sentir orgullosos i orgulloses de la història, cultura i identitat del poble d’Oliva», ha afirmat.

Defensa del Comptat d’Oliva

El Castell de Santa Anna va ser construït sobre les restes de l’ermita de Santa Anna, datada d’abans de la segona meitat del segle XVI. El castell va ser construït per fortificar i defensar les terres del tercer Comte d’Oliva, Francesc Gilabert de Centelles, enfront dels atacs i invasions dels pirates barbarescos, així com per a controlar la població morisca del Raval davant d’una possible sublevació. Amb la guerra de Successió i la victòria de Felip V (17 de novembre del 1708), D’Asfeld va ordenar l’enderroc de totes les muralles i castell d’Oliva, fent-se efectiu l’enderroc a primeries del 1709.

El castell va estar en funcionament fins a finals del segle XVII, almenys, com un element més de la defensa de la costa. Durant el segle XVIII, en concret en l’any 1747, es va construir dins del perímetre fortificat una nova ermita de Santa Anna, de la qual avui en dia encara es conserven restes.