És una iniciativa de la Fundació València CF, en col·laboració amb València Turisme,
Oliva és una de les quatre localitats triades per a acollir les obres de la II edició de la Ruta d’Art Urbà VCF, una iniciativa de la Fundació València CF, en col·laboració amb València Turisme, i que busca convertir als municipis valencians en aqueix llenç natural, on quede plasmat l’art vinculat al sentiment valencianista, en la història del València CF. Aquesta ruta naix en 2022 amb la finalitat de crear diversos murals artístics a l’aire lliure que donen a conéixer la història, les llegendes i els valors del València CF.
Per a aquesta segona edició s’ha triat a Alfafar, Atzeneta d’Albaida, Gandia i Oliva, localitat amb nombrosos aficionats blanc-i-negres i un esperit valencianista que promouen penyes tan actives com la de «Manolo Mestre», en honor al jugador del València CF, Manuel Mestre Torres que va arribar a disputar 491 partits amb la samarreta valencianista i la penya «Marejol».
A més de Mestre, Oliva ha tingut dues grans figures valencianistes més que cal recordar. D’una banda, Salvador Llopis, conegut futbolísticament com a «Cota», que va ingressar al Mestalla en 1968, quan tan sols tenia 18 anys, i després de completar un curs complet en Segona Divisió, va ser ascendit al primer equip en l’estiu de 1970 per a posar-se a les ordes d’Alfredo Di Stéfano i Luis Casanova, l’històric president del València CF (València FC), va aconseguir la presidència en 1936 i no va abandonar fins a 1959. Durant el seu mandat, el València CF va guanyar la meitat dels seus catorze títols nacionals.
Bases publicades
La Fundació VCF ja ha publicat les bases per als artistes que vulguen participar en aquesta segona edició i es podran presentar les propostes fins al diumenge 5 de març. Un any més, el KM.0 de la Ruta torna a partir al costat de la Llotja VIP de Mestalla.
Kino Calafat, regidor de Turisme d’Oliva, ha subratllat la importància que Oliva integre aquesta Ruta Urbana en la qual «es conjumina art, esport, futbol, València CF i turisme.» Tal com ha comentat Calafat, «el València CF també forma part de les nostres arrels i sentiments i és innegable el potencial turístic que genera el club. Per això, hem treballat per a poder ser un dels quatre municipis triats».
Per la seua banda, la regidora d’Esports, Yolanda Navarro ha afirmat que «una vegada més, Oliva es converteix en la capital de l’esport i de l’art. I el nostre deure com a consistori és la incorporació de l’art urbà de qualitat, com a forma d’expressió cultural i esportiva.» A més, la regidora ha agraït aquesta distinció tan significativa a la Diputació de València i al València CF. «Amb iniciatives com aquestes es fomenta el turisme d’Oliva i la pràctica de l’esport en zones úniques i potencialment artístiques.»
El mural, que tindrà quasi 10 m d’altura i 15 m d’ample, se situarà en la paret del frontó del Poliesportiu Municipal.
Demà dimecres, 15 de febrer, Oliva rebrà la visita de Ricardo Arias, història viva del club de Mestalla i ambaixador de l’equip blanc-i-negre.