L’associació memorialista d’Oliva fa lliurament dels cossos identificats fins al moment amb les proves d’ADN realitzades.

El lliurament dels cossos s’ha fet en un acte molt emotiu, on els fills i filles de les persones represaliades han pogut recollir els cossos dels seus pares que van ser afusellats el 2 de novembre de 1939

 

El lliurament dels cossos s’ha fet en un acte molt emotiu, on els fills i filles de les persones represaliades han pogut recollir els cossos dels seus pares que van ser afusellats el 2 de novembre de 1939, i fins al novembre del 2019 van estar soterrats en la Fossa 100 del cementeri de Paterna. Juntament amb aquests cossos n’hi ha 25 més, dels quals 5 són d’Oliva, que encara no han tingut resultats positius en les proves d’ADN.

Josep Escrivà, regidor de Memòria Democràtica de l’Ajuntament d’Oliva «Hem assistit a un fet històric sobre la reparació democràtica de l’Estat Espanyol i del nostre país. Els familiars de les persones represaliades viuen amb emoció el fet de poder identificar als seus ascendents i poder soterrar-los dignament, després de 80 anys. Aquest és un assumpte d’estat i d’interés comú per a la reparació democràtica i justícia històrica».

Els cossos de les víctimes identificades es traslladaran als hipogeus familiars, mentre que els que encara no s’han identificat continuarà el treball d’identificació mitjançant diferents tècniques d’anàlisi de l’ADN. L’associació de la Fossa 100 està treballant per tal de gestionar subvencions i convenis amb altres laboratoris.

«Des de totes les institucions hem de treballar perquè els costos d’aquestes inhumacions no repercutisquen en les famílies de les persones represaliades. No podem tolerar que després que l’Estat Espanyol assassinara els seus ascendents, intente cobrar-los ni un cèntim a l’hora de soterrar-los dignament. Els ajuntaments estan optant per eximir de les taxes en compliment de la llei de memòria democràtica i per subvencionar els costos dels treballs, perquè per a les famílies poden constituir un impediment a l’hora de dur a terme els treballs. A l’Ajuntament d’Oliva no podem quedar-nos mirant a un altre costat». Comenta Josep Escrivà, regidor de Memòria Democràtica de l’Ajuntament d’Oliva.

Mausoleu Memorialista

Finalment per als cossos que no puga identificar-se, des de la Plataforma d’Associacions de familiars del cementeri de Paterna, de la qual forma part l’Associació Fossa 100, es demana un Mausoleu Memorialista que dignifique a les víctimes. Aquesta construcció s’hauria de realitzar en el mateix cementeri de Paterna, lloc on segons la normativa han de tornar els cossos no identificats. «Els familiars de les víctimes no volem que els cossos dels nostres familiars tornen als foscos clots que constitueixen les fosses» va pronunciar en el seu discurs Teresa Llopis, presidenta de l’Associació Fossa 100. «Aquesta és una acció que caldria tindre’s en compte i arribar a consensos entre les administracions implicades per tal de suturar les ferides que han romàs deliberadament obertes durant tant de temps» Afegeix Josep Escrivà, regidor de Memòria Democràtica de l’Ajuntament d’Oliva.

L’acte va estar dirigit per la presidenta de la Fossa 100, Teresa Llopis, i es va fer en un petit cercle, amb la presència dels familiars i associats de la Fossa 100, on també van assistir Rosa Pérez, Consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica; Ramiro Rivera, Diputat de Memòria Democràtica de la DIVAL; Josep Escrivà, regidor de Memòria Democràtica de l’Ajuntament d’Oliva i Nahuel González, regidor de Memòria Democràtica de l’Ajuntament de Gandia. Així com alguns tècnics en la matèria i mitjans de comunicació.