«La cultura és un tret identitari de Potries; som el poble del comboi»

Assumpta Domínguez, alcaldessa de Potries

Assumpta Domínguez, alcaldessa de Potries des de fa 7 anys i dos legislatures, sobre el municipi:

«Jo crec que en Potries hem implementat les polítiques municipals, hem creat un model de poble viu, de poble que és un exemple per al món rural, molt actiu i amb un dinamisme tant del veïnat, com dels diferents col·lectius i associacions. Hem treballat molt la participació, i per a ser un poble amb pressupostos i recursos modestos, som el poble del comboi.»

Quin ha estat el balanç del Music Fest? Són cinc anys ja… és una proposta cultural consolidada?

És una proposta no sols consolidada, sinó que és un festival únic per les seues pròpies característiques, és intercultural, que porta al món rural del poble de Potries, músics que habitualment actuen en grans escenaris, i el que puguen compartir la seua música i el seu art i fins i tot poder asseure’s en una taula i parlar amb els veïns de tu a tu, genera una proximitat entre les persones meravellosa. És una proposta arriscada però única.

Potries va ser una de les primeres Capitals Culturals Valencianes, quina marca va deixar aquesta etapa?

Ha sigut un abans i un després, hem aconseguit polítiques transformadores en l’àmbit cultural, en 2021, la Diputació de València ens va reconèixer amb la distinció per la nostra posta firma i decidida en la cultura, com a un exemple d’agitació cultural. Als pobles també es pot fer cultura, amb majúscules.

Ja tenim preparat el segon pla estratègic cultural, a partir de setembre tenim el Porrat de Sant Blai, que després de dos anys sense poder fer-ho, enguany serà reeditat.

Les activitats culturals són constants en Potries, com ho organitzen?

Hem sabut d’alguna manera, amb molt de treball i molts recursos públics destinats a la cultura, com tots saben, la cultura és un tret identitari del municipi, som el poble del comboi. En 2018 vam fer entendre a la Diputació de València i a la Conselleria Valenciana, que Potries era una proposta seria en l’àmbit cultural, un circuit cultural.

En matèria d’atenció social, quines polítiques destaca?

Nosaltres en aquest últim temps formem part de la xarxa de salut, estem desplegant línies de manera col·laborativa amb el veïnat, per a potenciar l’atenció a la gent gran, també tenim un taller de la memòria, aquagym en la piscina municipal, etc, tot gratuït. Estem treballant en un projecte assistencial, en la residència i en el centre de majors de la mà de la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives, i no és un projecte sols de Potries, és de la comarca, on tenim un índex de la població de gent gran, que necessita una atenció cada vegada major.

Un dels projectes que estem pensant tornar a posar a la disposició del veïnat de Potries, és el fisioterapeuta com a servei a domicili per a gent gran depenent.

La protecció del territori i la conservació de l’espai de cultiu una altra preocupació? Què estan fent en aquest aspecte?

Per a nosaltres ho és, des de l’Ajuntament de Potries defensem i treballem, sobretot en defensa de l’horta fràgil i fèrtil, intentant conservar-les tant per raons paisatgístiques com històriques. Hem sigut dels pobles que hem lluitat per la defensa dels sistemes tradicionals, però no hem aconseguit que continue viu, encara que si tenim patrimoni hidràulic com a recurs turístic.

També tenim en marxa un pla estratègic de desenvolupament agroecològic, que tracta de resoldre l’abandonament dels bancals, sobretot per la importància de l’horta com a recurs climàtic.

Quines són les principals inversions que tenen en marxa?

En uns mesos començaran les obres de conversió en zona de vianants i de canvi de canonades d’aigua a diferents carrers del poble, altre projecte, és aconseguir que tot el nucli del poble siga peatonal i accessible i transitable per a les persones, sobretot per a les persones grans, que la gent que vaja en andador puga anar tranquil·la. Hem eliminat els aparcaments dins del poble, i en un terreny a nexe a l’església, es construirà una plaça que serà el pulmó del poble. També està aprovat l’edificant per a millora de les escoles i ja estan tots els tràmits de la residència i el centre de dia.

Potries camina cap a lautogestió energètica. Continua instal·lant plaques fotovoltaiques en tots els edificis municipals, per a poder reduir el co2 i abaratir el preu de la llum de la població, dissenyant el Potries del futur, un poble sostenible, resilient, participatiu i actiu contra el canvi climàtic.

Un poble acollidor, tolerant i que rebutja tot tipus de discriminació a qualsevol col·lectiu o minoria oprimida.

Quines iniciatives vol deixar tancades abans del final de la legislatura?

La conversió en zona de vianants de tot el nucli del poble, encara que obres vindran després del Porrat de Sant Blai, ja que són carrers cèntrics i vies d’accés al poble.

Tenim una subvenció de la Conselleria d’Universitats i Innovació per a finançar projectes i plans estratègics que ens ajudaran a marcar les futures inversions, com nous punts de recàrrega elèctrica que seran solars i la flota de transport públic 100% elèctrica.

Estem gestionant també programes d’ocupació per valor de 168.000 €, que per a un poble tan menut és una molt bona notícia.

Serà candidata?

Ara no és moment de pensar amb això, en Potries som molt assemblearis i és una decisió que s’ha de prendre amb tot el col·lectiu, ara no toca.