Garrigós: «No anem a permetre que la CHX enderroque els assuts del Serpis de Villalonga»

L’alcalde de Villalonga es reuneix amb l’empresa titular de les construccions per iniciar els tràmits i assumir la seua gestió

L’Ajuntament de Vilallonga es manté ferm en la seva intenció de conservar els assuts històrics del riu Serpis al seu pas pel terme municipal i per això està disposat a assumir-ne la concessió i evitar així que la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX) els enderroqui. Des del Consistori han recordat que es tracta de patrimoni de tota la comarca de la Safor i del nord de la província d’Alacant, ja que aquestes construccions del segle XIX estan vinculades a les fàbriques de la llum que encara es conserven a la llera.

Aquests assuts servien per garantir el salt d’aigua necessari per generar energia elèctrica i així poder garantir el subministrament ja des de finals del XIX i durant les primeres dècades del segle XX, com ha precisat l’alcalde de Vilallonga, Román Garrigós. Precisament, l’alcalde, del Partit Popular, ha informat que ha mantingut una reunió amb l’empresa que té la concessió d’aquests assuts, Barbos Energías Renovables.

Un dels assuts de Villalonga.

A la trobada hi han participat, a més de Garrigós, l’alcalde de l’Orxa, un altre dels municipis afectats per la decisió de la CHJ d’enderrocar els assuts i el representant de l’empresa energètica del País Basc, Pablo García Hernández. Aquesta mercantil té la concessió dels tres assuts que la Confederació està entestat a demolir, “malgrat que ja coneix la intenció de Villalonga de conservar-los en entendre que es tracta de patrimoni històric i hidràulic de Villalonga i de la Safor”, ha afegit Garrigós . L’empresa basca està disposada a lliurar aquestes infraestructures a un “preu simbòlic” si s’aconsegueix evitar-ne la demolició.

Construccions històriques

A la trobada, des de Barbos s’ha explicat a l’alcalde de Vilallonga, que la mercantil està disposada a cedir la concessió d’aquestes històriques construccions, si la població aconsegueix que no s’enderroquin i es conservin, garantint la seva pervivència com a construccions històriques valencianes. “Farem tot el que estigui a la nostra mà per conservar aquest patrimoni de la Safor i de tots els valencians, anirem fins on calgui per impedir que la CHJ entri al Serpis amb les seves màquines demolidores”, ha indicat Garrigós.

L’alcalde de Vilallonga ha recordat que es tracta de construccions que poden rondar els 130 o 140 anys d’història i que es van habilitar a finals del segle XIX al costat de les fàbriques de la llum, de fet cada assut està lligat a una d’aquestes construccions per aprofitar lenergia que generaven. “No podem permetre que ara el PSPV amb el suport de Compromís vinguin a esfondrar el patrimoni històric de Vilallonga; els assuts formen part de l’encant de la Via Verda del Serpis i de l’entorn d’aquesta llera, protegida”.

Front comú

A Villalonga, els assuts que la CHJ pretén enderrocar són Morú i Esclapissada, mentre que més amunt, en terme de l’Orxa, se’n vol demolir un altre en aquest terme. Davant d’això, tant el primer regidor de Vilallonga com el de L’Orxa han coincidit al seu front comú contra la CHJ. “Farem tot el que cal per conservar el nostre patrimoni”, han precisat després de la reunió. Encara més Garrigós ja ha advertit que pensa lluitar “fins al final per garantir la conservació” d’aquests elements històrics.

“Ningú no comprèn fer la ruta de la Via Verda de Vilallonga, per on discorria el vell tren dels anglesos que unia Alcoi amb el Port de Gandia sense contemplar bolets històrics construccions fetes amb carreus massissos que han resistit el pas del temps i de la força de l’aigua durant gairebé segle i mig”, ha indicat l’alcalde, que ha finalitzat recordant que a Vilallonga ja estudien realitzar concentracions contra la decisió de la CHJ de demolir els assuts. En qualsevol cas, totes les parts han acordat a la reunió acudir a la Confederació per reclamar la conservació d’aquestes construccions del XIX.