El Real de Gandia dóna una segona vida a la seua roba usada

S’han recollit més de 5 tones, equivalents a 12.000 peces de roba que  podran ser reutilitzades o reciclades

Humana Fundación Pueblo para Pueblo, organització que des del 1987 promou la protecció del medi ambient mitjançant la reutilització del tèxtil i duu a terme programes de cooperació a l’Àfrica, Amèrica Llatina i l’Àsia, i també d’ajuda local al territori més proper, ha recollit 5.424 kg de tèxtil usat al Real de Gandia durant el 2019 per a donar-les una segona vida mitjançant la reutilització o el reciclatge. Aquest registre representa un augment del 19% respecte a l’any anterior (4.554 kg).

Al 2019, milers de donants van dipositar la roba, el calçat, els complements i el tèxtil de la llar que ja no utilitzaven als contenidors de color verd de la Fundació. El servei de recollida selectiva del tèxtil és gratuït i representa un estalvi municipal.

Les tones recuperades per la Fundació equivalen a 12.000 peces de roba la gestió de les quals implica un doble benefici: el primer és ambiental, perquè en redueix la generació de residus i contribueix a la lluita contra el canvi climàtic. La reutilització i el reciclatge del tèxtil durant l’any passat van representar un estalvi de 17 tones de CO2 a l’atmosfera. Un estudi de la Comissió Europea indica que per cada kg de roba recuperat i no incinerat es deixen d’emetre 3,169 kg de CO2.

El benefici social consisteix en la creació de llocs de treball inclusius, estables i de qualitat: Humana genera un lloc de feina indefinit per cada 36.000 kg de tèxtil recollits. D’altra banda, els recursos obtinguts es destinen a projectes socials: amb més de tres dècades d’activitat, 2,5 milions de persones s’han vist involucrades als programes de desenvolupament als països del Sud de la mà de contraparts o socis locals. Durant aquest període,la Fundació ha destinat més de 31 milions d’euros per a la formació de professors de primària, l’impuls de l’agricultura sostenible o la lluita contra el VIH/SIDA, entre d’altres accions de cooperació.

Una gestió amb visió d’economia circular

“Agraïm la solidaritat i la confiança dels veïns i les veïnes”, assegura Darío Gómez, responsable de la Fundació a la Comunitat Valenciana, que afegeix: “Humana contribueix a fer més sostenible el sector de la gestió de residus amb una visió d’economia circular, ja que introdueix de nou la roba a la cadena de valor, circular, on prevalgui la prevenció i la reintroducció del tèxtil a la cadena productiva, perllongant-ne el cicle de vida”, afegeix.

La destinació de la roba usada

Les peces dipositades als contenidors d’Humana tenen dues destinacions: prop del 90% es tracta a les plantes de preparació per a la reutilització de la Fundació (a Madrid i Barcelona) i la resta es ven a empreses de reutilització i reciclatge.

L’alcalde del Real de Gandia, Gustavo Mascarell, ha explicat que es traca d’una iniciativa «que fa uns anys que realitzem i és molt important per a la localitat, tant per la llavor social i ecològica, com pel servei útil que ofereix als nostres veïns i les nostres veïnes»