El Monestir de la Valldigna acollirà la 1a Fira d’editorials independents i de proximitat

La Mancomunitat de la Valldigna i Lletra Impresa Edicions han confeccionat un programa molt complet amb quaranta-cinc activitats programades que es duran a terme simultàniament en tres escenaris

 

Els propers 25 i 26 de setembre tindrà lloc a l’emblemàtic Monestir de Santa Maria de la Valldigna la 1a Fira d’editorials independents i de proximitat de la Valldigna, “la Vall dels Llibres”, una iniciativa impulsada conjuntament per la Mancomunitat de la Valldigna i per l’editorial Lletra Impresa Edicions, de Gandia. L’esdeveniment compta amb el suport de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esports, de la Mancomunitat de la Valldigna i de l’empresa Alverlamp. A més a més, hi col·laboren la Fundació Bromera per al Foment de la Lectura, Full-Fundació pel Llibre i la Lectura, l’Associació d’Editorials del País Valencià, l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana i l’Acadèmia Valenciana de la Llengua.

La Mancomunitat de la Valldigna i Lletra Impresa Edicions han confeccionat un programa molt complet amb quaranta-cinc activitats programades que es duran a terme simultàniament en tres escenaris: presentacions de llibres, converses entre autors/es, xerrades, taules redones, concerts, contacontes, tallers infantils, activitats per al jovent, un espectacle de dansa, entre altres actuacions. A tall d’exemple, hi haurà una taula redona sobre Joan Fuster, del qual es compleix l’any vinent el centenari del seu naixement, amb la participació de Ferran Garcia-Oliver, Isidre Crespo, Toni Mollà i Lourdes Toledo. Una altra taula redona de reflexió i debat sobre la normalització literària i lingüística de les darreres dècades, amb les intervencions de Lourdes Boïgues, Pep Bataller, Isabel Canet i Manolo Gil. Igualment, hi haurà una conferència a càrrec de l’escriptor i periodista de la Universitat de València Martí Domínguez; un recital de música i rapsòdia a cura de Tomàs de los Santos, que ha confeccionat un treball magnífic dedicat a Joan Salvat-Papasseit i l’actuació infantil “Contes disparatats”, del grup Disparatario. Els visitants de la Fira podran gaudir de l’exposició “Vacuna’t amb la lectura” cedida per la Fundació Bromera per al Foment de la Lectura. I fins i tot hi ha previst el lliurament d’un Premi a una entitat o a una personalitat la trajectòria professional de la qual s’haja centrat en la promoció de la lectura en valencià. L’entitat o persona reconeguda amb aquest guardó rebrà una escultura de l’artista Josep Basset.

L’objectiu de la Fira és la promoció de la lectura en valencià a través de llibres publicats per editorials independents professionals i per institucions públiques de proximitat. En paraules de l’editor Juli Capilla, coordinador general de la Fira, “la Vall dels Llibres no serà una fira de llibre a l’ús més perquè pretenem que es convertisca en una fita literària, llibresca i cultural indefugible i anhelada cada any”.

Participació de 25 editorials

En aquesta primera convocatòria, hi ha prevista la participació de vint-i-cinc editorials d’arreu de l’àmbit lingüístic, la major part valencianes, però també n’hi haurà representants de Catalunya i de Mallorca. A més a més, hi haurà la presència de les publicacions del CEIC Alfons el Vell de Gandia i de la Institució Alfons el Magnànim de la Diputació de València a través de les llibreries Ambra de Gandia i Les Graes de Simat de la Valldigna. Als escriptors i intel·lectuals ja esmentats, cal afegir-n’hi d’altres de gran anomenada i prestigi com ara Encarna Sant-Celoni, Joan Borja, Mercè Climent, Maria Josep Escrivà, Teresa Pascual, Josep Piera, Vicent Cremades, Àfrica Ramírez, Toni Cucarella, Francesc Bodí, Manel Rodríguez-Castelló, Emili Morant, Jordi Botella, Begonya Mezquita, Rosa Mengual, Rafa Gomar, Núria Sendra, Matilde Martínez, Pau Sif, Vicent Berenguer, entre molts altres.

Des de la Mancomunitat de la Valldigna, afirmen que “la convocatòria d’aquesta fira pretén recolzar la creació i l’edició, així com posar en contacte tant a editors com escriptors amb el públic. És una aposta ferma, que sumada a les activitats programades durant l’any, de convertir el Monestir de la Valldigna en un centre cultural referent al País Valencià”.