El Centre de Salut Integrat de Gandia estarà finalitzat abans del previst

La finalització de les obres es podria avançar a l’última setmana de març, dos mesos abans del programat inicialment.

 

La Conselleria de Sanitat i Salut Pública licitarà en pocs dies l’equipament de l’espai sanitari Roís de Corella de Gandia. Així ho ha anunciat hui el conseller, Miguel Mínguez, a la visita a la ciutat.

Mínguez també ha traslladat que, d’acord amb les previsions de l’empresa constructora, la finalització de les obres es podria avançar a l’última setmana de març, dos mesos abans del programat inicialment.

Pel que fa a la propera licitació de l’equipament del complex sanitari, pujarà a un import total d’1.350.000 euros. Aquest muntant inclou tant l’equipament clínic com el mobiliari i les instal·lacions audiovisuals. En concret, per a l’equipament clínic, el cost és de 500.000 euros; per al mobiliari, 800.000 euros; i per a l’equipament audiovisual, 50.000 euros.

Entre l’equipament clínic s’inclou la dotació per fer intervencions de cirurgia menor, així com les instal·lacions per al gimnàs de rehabilitació i el gimnàs de preparació al part, entre d’altres.

Mínguez ha destacat que «aquest nou espai sanitari dotarà de més recursos assistencials a la ciutat de Gandia, amb una dotació extraordinàriament completa: un centre de salut integrat amb més especialitats com a Salut Mental i un edifici específic destinat a Salut Pública, que albergarà, a més, una casa del pacient, destinada a associacions sociosanitàries de la comarca i una escola de salut».

Completarà el nou espai sanitari La plaça de la Salut, una zona verda i parc que servirà per a integrar el complex amb la ciutat. Les obres d’aquest nou espai sanitari han suposat una inversió total de 15,3 milions d’euros.

El titular de Sanitat ha agraït tant a l’ajuntament com a la ciutadania de Gandia la col·laboració en el projecte, «en què han participat no només des del punt de vista de les infraestructures sinó també funcional, incorporant idees i canvis».

Per la seua banda, l’alcalde de Gandia, José Manuel Prieto ha agraït la visita del conseller i ha incidit que aquesta inversió «és una de les més importants de les darreres dècades de la ciutat i crec que traça l’eix prioritari de la generació d’oportunitats a Gandia en un moment difícil; una generació d’oportunitats que té a veure en la salut, el benestar i que crec que ens converteix en aquest projecte de referència en capital de la salut de la Comunitat Valenciana. Aquest és l’eix en què volem treballar en totes les nostres polítiques. Coincideix en aquest districte digital de la salut, coincideix amb aquest clúster sanitari a Sanxo Llop que ja comencem a desenvolupar després d’haver-lo desbloquejat abans de final d’any per poder implantar aquí empreses de salut».

Prieto també ha afirmat que aquesta infraestructura suposa un desbloqueig del districte i que «No només és un centre de salut, que també, és un centre de moltes especialitats que concentraran pacients i persones bolcades en la seua salut i les seues cures. Això suposarà que moltes persones vinguen a la ciutat, utilitzen aquest espai com a emblema de la salut, però no només una salut com a cura sinó pensada també com a prevenció, que és part de l’estratègia de salut com a ciutat que estem traçant fa temps.»

A la visita, també hi han assistit la secretària autonòmica d’Eficiència i Tecnologia Sanitària, Concha Andrés, el director general d’Alta Tecnologia, Inversions i Infraestructures, Jaime Peris, la directora territorial de Sanitat a València, Maite Cardona, i la gerent del departament de salut, Rosa Andrés a més de representants de la corporació municipal.

Amb una superfície construïda de 6.935 metres quadrats, el Centre de Salut Integrat disposarà, entre d’altres, àrees de Medicina de Família, Pediatria, Atenció Continuada, Salut Sexual i Reproductiva, a més de la Unitat d’Atenció a la Dona i la unitat de Cirurgia Menor.

L’àrea de Salut Mental disposarà d‘Hospital de Dia, així com unitats de Salut Mental Infantil i d’Adults i Unitat de Rehabilitació Integral Ambulatòria, d’atenció al dany cerebral adquirit i malalties neurodegeneratives.

També s’hi ubicarà aquí la Unitat de Conductes Addictives, així com consultes d’espacialitats hospitalàries. Tot això contribuirà a descongestionar el centre de salut de Beniopa i a millorar i aproximar l’assistència sanitària a la població.

Pel que fa al Centre de Salut Pública, que inclou les unitats de Promoció de la Salut, Salut Laboral, Sanitat Ambiental, Epidemiologia i Seguretat Alimentària, es traslladarà íntegrament a les noves dependències a Roís de Corella i ocuparan una superfície construïda de 2.250 metres quadrats.

Sales blanques

Així mateix, el titular de Sanitat ha visitat a l’hospital Francesc de Borja les acabades d’estrenar sales blanques del servei de Farmàcia, en què Conselleria ha invertit al voltant de 660.000 euros. Es tracta d’un espai especialment dissenyat per mantenir baixos nivells de contaminació i condicions ambientals òptimes per acollir processos de producció farmacològics i nutricionals que necessiten atmosferes absolutament exemptes de partícules garantint la seguretat i la qualitat.

Així, donen cabuda a les instal·lacions de farmacotècnia, on es preparen les fórmules magistrals i preparats oficinals, tant per a pacients hospitalitzats com per als de tota l’àrea de salut.

Les sales blanques de l’hospital de Gandia són les segones més grans de la Comunitat Valenciana per darrere de les de l’Hospital La Fe de València, i compleixen amb els criteris més exigents en matèria de manipulació de medicaments equiparant-se a les de més nivell de qualitat europea.

Tota l’àrea està dotada d‘aire filtrat, de qualitat molt alta segons l’exigència del treball, i un complex sistema de pressions diferencials perquè els fluxos d’aire s’adeqüen a les necessitats. A l’interior es troben instal·lades cabines de flux laminar segons el seu ús: productes estèrils, productes estèrils perillosos o productes perillosos no estèrils.

En aquestes instal·lacions fan les seues funcions els equips de farmacèutics especialistes, infermeres i tècnics de farmàcia que conformen les Unitats de Teràpia Estèril, Nutrició Artificial i Farmacotècnia del Servei de Farmàcia Hospitalària del Departament de Salut de Gandia.