Carcaixent comença la redacció del Pla de Joventut

El pla serà un instrument per treballar millor les polítiques de joventut i donar resposta als interessos i reptes del jovent de la localitat

Carcaixent, a través de la regidoria de Joventut, ha iniciat els treballs previs a la redacció del Pla de Joventut. Hui s’ha presentat un vídeo promocional animant a la participació realitzat en col·laboració amb joves de Guadassuar i Montserrat, localitats amb les que s’està treballant per optimitzar esforços i incentivar la participació del jovent.

El Pla Local de Joventut és una eina de planificació estratègica que permet ordenar els recursos existents en el municipi i definir les actuacions que caldrà desenvolupar durant els propers quatre anys pel que fa a l’àmbit de les polítiques de joventut.

Lluís Candel, regidor de Joventut, ha destacat que es tracta d’un instrument que permetrà aportar legitimitat a estes polítiques municipals i establir-ne un full de ruta, a més de generar espais de treball amb el jovent i la resta d’agents implicats, facilitar l’organització i la coordinació entre recursos, afavorir la participació i la dinamització dels joves de la ciutat i generar aprenentatges i posar en valor el col·lectiu jove.

4 fases

El Pla Local de Joventut està estructurat en quatre fases. La primera consisteix en l’elaboració de la diagnosi, que ha de permetre conèixer i analitzar la situació actual i les inquietuds dels col·lectius juvenils. Per tal d’avaluar la situació actual, s’ha preparat una enquesta per a joves de 12 a 30 anys en la que hauran de contestar a preguntes sobre la percepció que tenen de les persones joves i els problemes que es troben en el seu dia a dia.

En esta fase de diagnosi, hi ha preparada una enquesta específica per als anomenants «informadors/es clau» persones amb un perfil relacionat amb la joventut com professorat, personal municipal, personal sanitari, etc. amb el que es busca una visió diferenciada de la població jove pel seu contacte professional. I per últim, s’ha preparat una tercera enquesta per als regidors i regidores del govern municipal.

Este pas previ d’estudi i diagnosi ha de permetre el disseny i la planificació de les actuacions i passar a la tercera fase, que és la de la seva implementació. L’avaluació posterior ha de permetre fer balanç i valorar l’efectivitat de les accions i la conveniència de projectar noves iniciatives.

Lluís Candel ha explicat que esta recollida inicial de dades ha de permetre planificar les polítiques de joventut i ha destacat que “per això és essencial que el qüestionari que hem elaborat per detectar aquestes inquietuds arribe al màxim nombre possible de joves”. L’enllaç per accedir a aquesta enquesta es difondrà a través de les xarxes socials de l’Ajuntament i es pot trobar al web www.carcaixent.es

Un cop obtingut el resultat, el Departament de Joventut crearà grups de discussió que debatran sobre les línies estratègiques i els àmbits en què es vol treballar. El regidor de joventut ha destacat que “formar part d’estos grups, que es trobaran de forma virtual, és una oportunitat per expressar i compartir l’opinió dels joves”. Candel ha afirmat, també, que “volem que estes accions nasquen gràcies a la participació de joves, professionals i entitats, i que cadascú aporte el seu granet de sorra per fer un pla tan realista com siga possible i que també ha de ser flexible, adaptable i obert al diàleg, amb l’objectiu d’empoderar les persones joves, implicant-les activament en el dia a dia del nostre poble. Volem un plà viu i útil que atenga de manera clara i propera les demandes reals de la joventut»