Alcoi dedica les 25 Jornades de Sociolingüística Isabel-Clara Simó

L’edició recordarà a més a Rafael Lluís Ninyoles i Mavi Dolç

La XXV Jornada de Sociolingüística d’Alcoi ha esdevingut una fita important en la reflexió al voltant de la llengua després de 25 anys, des que el 1992 tingué lloc la primera edició.

L’edició de 2020, que es desenvoluparà el 27 i 28 de març al Campus d’Alcoi, portarà com a subtítol “25 anys de debat sobre la nostra llengua i societat” i anirà dedicada al sociòleg Rafael Lluís Ninyoles, l’escriptora Isabel-Clara Simó i la professora i sociolingüista Mavi Dolç, referents de la llengua en els camps de la sociologia, la literatura o l’estudi de la llengua en els mitjans de comunicació i ponents en diverses edicions de la Jornada de Sociolingüística.

Durant tots aquests anys han intervingut vora 300 experts de tots els àmbits i territoris amb llengua pròpia, com Rafael L. Ninyoles, Miquel Strubell, Amàlia Garrigós, Josep Forcadell, Rafael Castelló, Toni Mollà, Mavi Dolç, Maria Corominas, Miquel Àngel Pradilla, Rafael Xambó, Gemma Juan, Pau Rausell, Honorat Ros, Tudi Torró, Empar Marco, Vicent Brotons, Vicent Pitarch, Manuel Alcaraz, Jesús Tusón, Paula Casares, Ferran Suay, Genís Roca, Vicent Soler, Salvador Cardús, Vicent Pascual, Rosa Solbes, Vicenç Villatoro, Joaquim Bosch, Anselm Bodoque, Eugeni Alemany, María Pilar García Negro, i molts altres.

A més, les jornades han tingut un espai per a la música, el teatre, l’humor, les visites culturals o les exposicions, que han enriquit una jornada de reflexió amb propostes lúdiques en valencià.

La XXV Jornada analitzarà la comunicació i la política lingüística, l’estat de la llengua entre els joves, l’estatus actual de les llengües a Europa, la discriminació i el nacionalisme lingüístic europeu i espanyol i el treball de les actituds lingüístiques a l’aula.

La inscripció s’ha de fer en línia fins al 23 de març de 2020 per mitjà de dues possibles vies, la general a través de la UPV (www.sociolinguistica.eu), amb diversos preus segons el col·lectiu. O l’adreçada exclusivament als docents no universitaris a través del CEFIRE, que és gratuïta però no inclou ni el sopar ni el dinar (http://bit.ly/JOSOCIOL).

Ponències, taller i espectacle

Investigadors, professors i altres experts dels mitjans de comunicació, la sociolingüística o l’educació reflexionaran sobre la política lingüística i l’ús del valencià, les actituds lingüístiques, la discriminació i el nacionalisme lingüístic. I ho faran en el món de l’educació, l’espai lúdic dels joves, la comunicació i el context d’Europa en general i l’Estat espanyol.