L’alcalde Román Garrigós anuncia una lluita per conservar el patrimoni hidràulic de la Via Verda del Serpis i garantir la conservació de les històriques fàbriques del Serpis
La Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHJ) vol acabar amb els assut existents al riu Serpis al seu pas per Vilallonga, malgrat que es tracta de construccions històriques de gairebé segle i mig de vida. La CHJ, que depèn del Govern d’Espanya, vol eliminar qualsevol barrera al curs de la llera del riu que neix a Alcoi, encara que això suposi enderrocar fins a tres construccions de gairebé segle i mig de vida, com han denunciat des de l’Ajuntament de Vilallonga.
Els tres assut en qüestió són a Vilallonga, dos, i L’Orxa, un, i són patrimoni hidràulic i històric d’aquestes poblacions i de les comarques de la Safor i el Comtat. De fet, aquestes construccions «es van edificar les últimes dècades del segle XIX i la seva comesa era aconseguir el salt d’aigua necessari per fabricar llum, que arribava a les poblacions més properes», ha indicat l’alcalde de Vilallonga, Román Garrigós.
Aquestes fàbriques van estar en ús durant dècades i els assut eren la part fonamental, ja que sense ells no havia salt de l’aigua i sense no es podia generar llum elèctrica a les fàbriques. Aquestes construccions són patrimoni de Vilallonga, ja que la Via Verda que discorre al costat del Serpis compta amb aquestes velles edificacions i els assut com a reclams indiscutible, per a les centenars de persones que utilitzen aquest paratge per fer passejades de muntanya i senderisme, tant a peu com amb bicicleta.
Paratge únic
La Via Verda va sobre el camí del vell tren que unia Gandia i Alcoi, que va estar en ús fins a mitjans del segle XX. Durant aquestes darreres dècades, Villalonga i aquest paratge s’ha convertit en un dels punts verd i naturals més visitats de la Safor, tant per veïns de la comarca com per turistes, ja que la fama de la Via Verda i de les fàbriques de la llum transcendeix a les fronteres de la Comunitat i són moltes les persones que acudeixen per fer aquest trajecte.
“L’encant que té la Via Verda, l’assut les fàbriques de la llum de finals del XIX és únic i no estem disposats a permetre que la CHJ, sota el comandament del govern del PSOE i Podem a Espanya acabi amb tot aquest patrimoni”, ha sentenciat Garrigós.
L’alcalde de Vilallonga, del Partit Popular, ha lamentat, que tant el Govern d’Espanya com la Generalitat, tots dos amb el PSOE al capdavant i el suport de Podem i Compromís “reparteixin milions i milions d’euros a altres poblacions per recuperar patrimoni i a Vilallonga vulguin acabar amb el més preuat que tenim a cop d’excavadora”.
Patrimoni hidràulic
A més, Garrigós ha alertat de la doble moral d’aquests partits: “Mentre s’inverteix en excavacions i obres molt menys importants en altres poblacions, aquí volen acabar amb l’assut en silenci, sense que ningú ho sàpiga. És una manca de compromís amb el patrimoni hidràulic i històric de Villalonga i de tota la Safor”.
L’alcalde ha explicat que gairebé s’han assabentat de la intenció de la CHJ de “miracle”. El motiu ha estat que la CHJ es va posar en contacte amb l’empresa que té la concessió dels assut i de les fàbriques de la llum Barbos Renovables, una empresa energètica del País Basc, que encara que és titular d’aquestes infraestructures no en té operatives des de fa dècades.
Aquesta mercantil va ser qui va avisar Garrigós i l’alcalde de L’Orxa. “Barbos va mostrar el seu compromís amb aquestes infraestructures històriques de Villalonga i la Safor i ens va explicar que si evitàvem que s’enderroquessin ens cedirien la concessió dels assut i de les fàbriques de la llum a un preu simbòlic”. Ara, ha indicat l’alcalde de Vilallonga que estan estudiant com “parar els peus a la CHJ”.
“No estem disposats a veure com arriben màquines i s’emporten els assut, són la nostra història, la història d’un poble amb un dels rius més importants de les comarques centrals i que ha generat llum per a milers de persones durant dècades. No ho permetrem”.