El departament d’Igualtat, Diversitat i Polítiques Inclusives, amb la col·laboració del Consell Municipal de la Diversitat lgtbi, ha programat tota una sèrie d’activitats que es podran seguir de manera ‘on line’.
Com la totalitat d’actes multitudinaris, la cinquena edició de la #GandiaPrideOrgull, al voltant de la commemoració del Dia internacional de l’Orgull lgtbi, el 28 de juny, tampoc es podrà realitzar al carrer. Tot i això, el departament d’Igualtat, Diversitat i Polítiques Inclusives, amb la col·laboració del Consell Municipal de la Diversitat lgtbi, ha programat tota una sèrie d’activitats que es podran seguir de manera ‘on line’.
Des d’aquest migdia la bandera de l’arc de Sant Martí, símbol de la lluita per la defensa dels drets dels col·lectius lgtbi, ja oneja a l’Ajuntament de Gandia. A la plaça Major, Hèctor J. Bofí, del Consell dels Joves de Gandia, en representació del Consell Municipal de la Diversitat lgtbi, ha llegit un manifest que recorda que “des de la FELGTB (Federació Estatal de Lesbianes, Gais, Trans i Bisexuals) aquest any 2020 s’ha decidit dedicar la lluita per les dones lesbianes, trans i bisexuals, per aconseguir la igualtat real en els àmbits polític, cultural, econòmic i social sota el lema Dones LTB: Sororitat i Feminisme”. Des de l’Ajuntament de Gandia i les associacions i col·lectius treballem per a visibilitzar la realitat de les dones LTB i denunciar l’opressió de gènere que vivim i la suma de discriminacions que sofrim per ser, a més de dones, membres del col·lectiu LGTBI. N’hi ha prou de masclisme i misogínia! com a la lesbofobia, transfòbia i bifòbia. Per aquesta raó, deguem continuar denunciant les desigualtats que hi ha a la societat. Actualment, vivim un temps difícil, on la crisi originada per la COVID-19 colpeja les persones especialment vulnerables, com moltes persones que pertanyen al col·lectiu LGTBI, on moltes vegades són doblement discriminades laboralment i econòmicament. Els drets laborals continuen sent vulnerats quan una persona LGTBI troba al seu àmbit de treball un ambient hostil cap a la diversitat. Moltes persones senten por a ser rebutjades o discriminades per la seua orientació sexual o identitat de gènere…”.
L’Alcaldessa de Gandia, Diana Morant, ha destacat que “Gandia és una ciutat oberta, amable, tolerant i integradora, on estem treballant i impulsant polítiques que fomenten la diversitat sexual i la visibilitat i normalització del col·lectiu LGTBI”. També ha volgut recordar que fa 15 anys, “un govern presidit per José Luis Rodríguez Zapatero va convertir en drets i igualtat real una de les grans reivindicacions de l’activisme LGTBI: el matrimoni entre persones del mateix sexe. Esta llei va fer possible que a Espanya retornara la dignitat a les persones LGTBI. També enguany es commemoren els 13 anys de l’aprovació de la llei reguladora de la rectificació registral de la menció relativa al sexe de les persones (Llei Trans). Però continuem treballant i no ens resignem. Exemple d’això és que en els últims mesos de l’anterior legislatura, el Govern de Pedro Sánchez va incorporar a la cartera de serveis bàsics del Servei Nacional de Salut el dret fonamental d’igualtat de tracte a les dones lesbianes en matèria de reproducció humana assistida, assegurant així que la inscripció dels fills i filles d’estes parelles es produïra sense cap discriminació”.
Per la seua banda, Juana Navarro, ha assegurat que, com a regidora de l’Àrea d’Igualtat, Diversitat i Polítiques Inclusives, va tindre clar des de l’inici de la legislatura “que un dels principals objectius era donar normalitat a la Diversitat. Encara que en aquests 40 anys de democràcia s’ha avançat molt en aquest país en matèria de diversitat, el col·lectiu LGTBI continua lluitant dia a dia i ha d’enfrontar-se encara a múltiples discriminacions, en alguns àmbits com en el sector laboral, on el 70% continua ocultant la seua orientació sexual per temor a les represàlies. Per aquesta raó, encara queda molt per fer i pretenem traure a la llum referents de la cultura i els drets LGTBI, per a inspirar a la societat”.
Programa Gandia Pride, Orgull 2020
A través del projecte Info Pride, cada setmana es publica a les xarxes oficials nous personatges LGTBI, juntament amb recomanacions de llibres, revistes, documentals o pel·lícules, així com l’aportació de curiositats, que encara la gent no coneix, perquè la història ha silenciat durant massa temps a les persones del col·lectiu LGTBI.
També, dins la preocupació per l’assetjament escolar per qüestió de LGTBIfòbia, s’han repartit unes bústies a tots els centres educatius de primària, perquè l’alumnat, a través de les seues cartes pogueren expressar els seus sentiments, en aquest punt violeta permanent, tot i que la COVID-19 ha impedit acabar el curs escolar de manera presencial.
A més, s’aposta per l’educació com a camí per al canvi social. Per aquesta raó, gràcies a la col·laboració amb les Biblioteques de Gandia i les seues treballadores, s’hi ha preparat una sèrie de vídeos amb conta-contes amb temàtica LGTBI, per a acostar la diversitat als més xicotets i les més xicotetes. Cada dia a través de les xarxes socials de l’Ajuntament de Gandia s’aniran publicant aquests contes, que ens ajuden a reflexionar al costat de la família i acostar-nos a la diversitat d’una manera divertida.
D’altra banda, les associacions han jugat un paper clau durant aquesta i anteriors Gandia Pride. Per això, es donar visibilitat a aquests col·lectius, per la gran labor social que fan, sent el suport i ajuda a la ciutadania. Per aquesta raó, s’han llançat una sèrie de vídeos amb la seua col·laboració, en la qual difonem les seues principals accions i objectius, perquè aquelles persones que vulguen formar part d’aquestes associacions i col·lectius s’animen, perquè juntes i junts som més forts.
Finalment, com sempre, des de l’àrea d’Igualtat, Diversitat i Polítiques Inclusives es fa costat a la cultura, i enguany hi haurà un xicotet tast del recital poètic “Veus per la Diversitat”, gràcies a la col·laboració de Saforíssims, Societat Literària.
També estan concretant-se els detalls de la celebració de la MOGA 2020, la Mostra d’Orgull Gandia Curtematratges Lgtbi, organitzada per l’associació Poliqroma.