2.000 vivendes de Carcaixent participaran en un programa pilot per reduir el volum de residus

Les llars participants rebran assistència i orientació personalitzada sobre la gestió dels seus residus diaris

 

L’Ajuntament de Carcaixent formarà part de la implementació del projecte europeu “MED-InA Mediterranean Integrated Alliance on Waste for Cities and Citiziens 2019-2021” per a l’intercanvi de bones pràctiques sostenibles en la reducció, reutilització i reciclatge de residus urbans. Ahir va tindre lloc la primera reunió del projecte europeu entre la regidoria de Medi Ambient i representants de l’àrea d’energia del Consorci de la Ribera per tal de marcar les línies d’actuació d’esta iniciativa que començarà el proper mes març.

 

Es tracta d’un projecte innovador relacionat amb la gestió de residus que desenvolupa a l’estat espanyol l’ens comarcal, junt a AVITEM (França), la Universitat Americana de Beirut (el Líban), la ciutat d’Irbid (Jordània), la Universitat Jordana de Ciència i Tecnologia (Jordània) i la ciutat de La Marsa (Tunísia). El projecte té una durada de 18 mesos i està subvencionat per la Comissió Europea a través del programa ENI CBC MED.

 

A més d’ elaborar un Pla Local de Residus, es durà a terme un projecte pilot en unes 2.000 llars i que pretén conscienciar i canviar els hàbits de la ciutadania pel que fa a reduir la quantitat de residus generats a les vivendes. Esta tasca es realitzarà al llarg de 18 mesos i comptarà amb una metodologia desenvolupada per un dels socis del projecte consistent en captar els llars participants de forma voluntària, les quals rebran assessorament personalitzat i periòdic en quant a la gestió de residus, així com ferramentes per a una correcta gestió dels mateixos. En les pròximes setmanes es realitzarà el procés de selecció de les entre 5 i 12 persones que s’encarregaran del monitoratge i assessorament en les llars voluntàries.

 

Foment de l’economia circular

 

Per últim, es pretén promocionar l’economia circular a través d’una incubadora a diverses iniciatives privades innovadores en el camp de l’economia circular mitjançant l’organització d’un concurs per a empreses que premie les millors idees relacionades amb este concepte gestió. L’objectiu de l’economia circular es crear valor i, en definitiva, prosperitat, allargant la vida útil dels productes i traslladant els residus del final de la cadena de producció al principi.

 

Ana Garrigues, regidora de Medi Ambient de l’Ajuntament de Carcaixent ha destacat la vessant «innovadora i revolucionària» d’esta iniciativa «estem molt contents que la nostra localitat haja esta seleccionada per participar del projecte Med-InA, ja que pot suposar un abans i un després en la relació que té Carcaixent amb la gestió dels seus residus i en definitiva amb el Medi Ambient». La regidora ha assenyalat la importància de l’assessorament personalitzat «l’atenció particular a cada vivenda pot esdevindre fonamental per tal d’aconseguir una veritable consciència com a societat de que les nostres accions quotidianes en matèria de residus són determinants en l’herència ambiental que deixarem a les generacions venidores», ha afegit.