Xàtiva recordarà a les víctimes del franquisme amb dues escultures

La programació 2023 de «Record permanent» comptarà també amb presentacions de llibres, exposicions i els tradicionals homenatges

La regidora de Memòria Històrica Raquel Caballero ha presentat aquest dijous les activitats al voltant de la programació de «Record permanent» 2023, que comptarà amb més d’una desena de cites durant el primer semestre de l’any.

A les ja habituals, com són l’acte homenatge als deportats xativins en el Dia Internacional de Commemoració en memòria de les víctimes de l’holocaust (27 de gener a les 19:30h) i l’acte institucional en homenatge a les víctimes del bombardeig de l’estació de Xàtiva (dia 12 de febrer a les 12 hores), se sumen altres cites culturals com ara exposicions, presentacions de llibres, concursos o teatre.

La principal novetat serà la instauració d’un tercer Dia Institucional, en aquest cas el 28 de març, per tal de commemorar el Dia de les Víctimes de la Guerra Civil i el franquisme, i que servirà per inaugurar l’escultura «En defensa de la vida» realitzada per l’artista xativina Inmaculada Abarca i que s’ubicarà al passeig de l’avinguda Corts Valencianes.

«Aquest serà un lloc d’homenatge i record a la nostra ciutat. S’ubicarà a Corts Valencianes perquè buscàvem una ubicació el més propera possible a la Casa Blanca, on van ser afusellades 81 persones no sols de Xàtiva, sinó també de la resta de la comarca i de les comarques veïnes», ha indicat la regidora Raquel Caballero, qui ha recordat que entre aquestes persones es trobava l’últim alcalde de la República a Xàtiva, Jovino Fernández.

Aquesta escultura està realitzada en acer corten i tindrà una alçada d’uns 4 metres. Els rostres formen una espècie de corona que respon al títol de l’obra, amb rames que semblen sorgir de la terra i estableixen una relació de protecció. Totes les peces aniran subjectes i tot i que no es podrà accedir a l’interior, els visitants podran fer-se fotos amb ella per tal de, en paraules de l’autora, «activar l’escultura i la memòria del record de totes aquestes persones que van desaparèixer».

«Per a mi va ser molt important estudiar la història d’aquestes víctimes, a través de llibres i publicacions, el que em va permetre plasmar idees per tornar-li la dignitat a aquestes persones», ha manifestat l’artista Inma Abarca, qui ha explicat que «l’escultura compta amb retrats genèrics que busquen recuperar la identitat de tota aquesta gent, transmetent l’aspecte metafòric del que suposa la natura per a nosaltres, ja que durant la primavera tot torna a renàixer i a ressorgir».

Tornant a la programació, pel que fa a les exposicions, demà divendres 13 de gener s’inaugurarà a la sala de les Columnes (19:30h) l’exposició «Prietas las filas», que es podrà visitar a la Casa de Cultura fins el 13 de febrer. Aquesta mostra, oberta als centres escolars de la ciutat, mostra la propaganda del règim franquista i la seua censura. Altra exposició que s’ubicarà a la Casa de Cultura, en aquest cas en la sala entresòl del 27 de gener al 14 de febrer, serà la del Bombardeig de l’Estació en la qual col·labora l’arxiu municipal. Ja en el mes de març s’inaugurarà l’exposició «Escenaris de la guerra Civil», de l’artista valencià Juanjo Todolí, que es podrà visitar del 10 al 29 de març.

La Casa de Cultura també acollirà altres activitats al llarg d’aquests mesos com ara el simposi «Els nets de la República», organitzat per l’editorial Ulleye els dies 10 i 11 de febrer; la taula redona «Ciutats, bombardeig del Mediterrani» organitzada pels Republicans de Xàtiva el 8 de febrer a les 19.30 hores; o la presentació dels llibres «Sé dónde están» de Laura Mollá Alcañiz -néta de Salvador Mollá, mestre xativí afussellat l’any 39- (31 de març a les 19 hores), «El holocausto rosa» de Ricard Huerta (28 d’abril a les 19.30 hores) o «Curts de la guerra Civil» de Paco Martínez (2 de juny a les 19:30 hores).

També es podrà gaudir d’altres activitats com ara la visita guiada «La ruta de la memòria», a càrrec de l’arxiver municipal Sergio Rubio i prevista per al dia 16 d’abril a les 10:30 hores (preu de 2 euros i places limitades amb compra a la web www.xativaturismo.com), el I concurs de Dibuix «Record permanent» destinat a l’alumnat d’ESO i Batxillerat, o l’obra de Teatre «Mauthausen, la voz de mi abuelo» de la companyia Tragin Teatre, amb motiu del Dia de Record i Homenatge a les víctimes espanyoles de l’holocaust, i que tindrà lloc el 5 de maig a les 20 hores al CCX.

Cal destacar que per al Dia Internacional en record a les víctimes de l’holocaust (27 de gener), també es realitzarà a les 18 hores a la Casa de Cultura un col·loqui amb la participació de l’alumnat i el professorat de l’IES Josep de Ribera i del Lluís Simarro que van assistir al viatge a Mauthaussen el passat any 2022, dins del projecte realitzat des del departament de Memòria Històrica. En l’acte es presentarà un vídeo amb totes les experiències durant el viatge.

Espai de la memòria al cementeri

A més de l’escultura que s’inaugurarà a finals de març a l’avinguda Corts Valencianes per tal de recordar a les víctimes de la repressió franquista, també s’inaugurarà un espai de la memòria al cementeri municipal per tal d’honrar a les persones que van ser afusellades durant el franquisme i llançades a foses comuns tant en Xàtiva (arran del bombardeig de l’estació i després de la guerra) com en Paterna.

En aquest espai, que s’anomenarà «El jardí de la memòria», es col·locarà una segona escultura que també comptarà amb una al·legoria vegetal i es titularà «Sempre viva», fent al·lusió al sorgiment d’una flor que es manté sempre viva malgrat estar seca, per seguir creixent.

La petició d’ubicar un lloc de la memòria naix dels propis familiars de les víctimes, pel que es va començar a treballar en aquest projecte. «Volem recordar i sobretot visibilitzar, perquè a Xàtiva no hi havia cap lloc on recordar a aquestes persones a les quals se’ls va arrabassar la vida després de la guerra de la manera més injusta», ha exposat Caballero.

Cal afegir que al voltant de l’escultura de Corts Valencianes es col·locaran 81 plaques amb el nom de totes i cadascuna de les persones que van ser afusellades.