Xàtiva millorarà l’eficiència energètica i l’accessibilitat de l’Ajuntament

El projecte de rehabilitació de l’edifici, redactat per l’estudi valencià Epigram, és possible gràcies a les ajudes del Programa PIREP

 

L’Ajuntament de Xàtiva ha sigut seleccionat per a rebre les subvencions emeses pel PIREP (Programa d’Impuls a la Rehabilitació dels Edificis Públics), un pla creat per incentivar la renovació dels edificis públics de les administracions locals finançat amb els Fons Europeus Next Generation i gestionat pel Ministeri de Transport, Mobilitat i Agenda Urbana.

L’ajuda, valorada en 2,84 milions d’euros es destinarà a la rehabilitació de la casa consistorial ubicada a l’Albereda Jaume I, en un dels eixos verds més significatius de la ciutat junt a la Glorieta José Espejo, millorant així la seua eficiència energètica i l’accessibilitat. Cal destacar que el projecte, redactat per l’estudi d’arquitectura valencià Epigram i amb personal vinculat a Xàtiva, ha aconseguit la 91 posició d’un total de 699 projectes presentats en tot l’estat espanyol, dels quals sols han resultat beneficiaris els 181 primers.

«L’arribada dels Fons Europeus ‘Next Generation’ ja és una realitat a la nostra ciutat. Un dels projectes que hem presentat ha rebut una importantíssima subvenció per fer de l’Ajuntament un edifici eficient, accessible i molt més còmode per a l’usuari, intervenint també en el seu entorn», ha indicat l’alcalde de Xàtiva Roger Cerdà, qui ha afegit que «és molt important optar als Fons Europeus i el fet de que la nostra ciutat haja estat seleccionada és una evidència de que aquesta aposta que s’ha fet va a generar una sèrie d’inversions importantíssimes en la nostra ciutat».

 

Estalvi energètic del 80%

Les actuacions que es portaran a terme permetran una reducció del 82% del consum d’energia primària no renovable, contemplant diverses millores energètiques. Hi haurà actuacions de millora de l’envolvent tèrmica i de l’interior de la façana exterior, la cara exterior de la façana interior, sòls i cobertes. Es plantejaran actuacions de millora de l’eficiència tèrmica de les instal·lacions com intercanviadors de calor, un sistema de clima d’alta eficiència i l’ús d’energia solar com a principal font d’energia, instal·lant pèrgoles fotovoltaiques. Inclús es contempla la substitució de la màquina hidràulica de l’ascensor per una elèctrica i lluminàries LED de baix consum.

També es contemplen accions enfocades a millorar l’accessibilitat a la instal·lació amb la modificació de rampes, la instal·lació d’una cabina accessible o la millora de la senyalització ètica; i la millora de l’habitabilitat enfocada a la seguretat contra incendis, la millora davant el soroll, la instal·lació de falsos sostres acústics i el confort lumínic.

D’aquesta manera, des de l’estudi d’arquitectura Epigram es planteja la millora de l’estructura i el seu entorn mitjançant accions que ressalten i preserven les característiques existents i el seu ambient natural. Les intervencions s’articularan de manera racional i flexible, atenent en tot moment a una integració harmoniosa amb el teixit urbà i prioritzant sempre un interès conceptual, tècnic i estètic del conjunt.

S’espera que l’actuació puga estar finalitzada per al primer trimestre de 2026.