Villalonga celebra un concurs anual per buscar la millor versió d’este plat
Si pensem en un plat de cullera en la zona de la Safor de segur que ens ve al cap el Blat Picat i amb ell, és inevitable traslladar-nos a Villalonga, que des de fa més de 15 anys es converteix en capital del Blat Picat amb un concurs anual per buscar la millor versió d’este plat.
Algunes fonts situen l’origen del Blat Picat en època Ibera un temps en què no s’utilitzava el molí amb freqüència, i, per tant, es feia servir el morter per moldre el gra de blat. Estaríem, per tant, davant d’una de les nostres tradicions gastronòmiques més antigues ja que hui en dia continua sent un plat típic en moltes de les nostres comarques: l’Alt Vinalopó, el Comtat, la Marina Alta, el Baix Segura i la Safor on, és sense dubte a Vilallonga, on millor es pot degustar esta olla mil·lenària.
La clau, el foc suau
El nom del plat ve donat per la manera d’elaborar-lo. El blat es deixa a remulla durant diverses hores. Més tard, amb un morter, es pica el blat per a separar el gra de la pell. El ‘blat picat’ va acompanyat normalment de carn de vedella, verdures com el nap o la xirivia i el toc especial de l’oli d’oliva verge extra. Les collites d’olivar de la zona fan encara més autòcton un plat amb molts ingredients del terreny.
Com molts altres plats semblants és important que es vaja cuinant a foc suau. D’aquesta manera s’aconsegueix cuinar a la perfecció i tots els seus ingredients mantenen el sabor intacte.
Tan si volem descobrir el seu sabor per primera vegada com si volem provar les millors preparacions del Blat Picat hem d’apuntar en l’agenda el 4 i 5 de març, quan Vilallonga celebra el tracional concurs de Blat Picat que ja va per la XIV edició. Al mateix temps, celebra una Fira Gastronòmica per poder acompanyar esta exquisidesa amb altres begudes, menjars i dolços de la zona i gaudir d’una intensa programació cultural i d’oci.