Es farà una còpia de l’instrument per a exposar l’original a l’església i protegir-lo
L’Ajuntament de Vilallonga ultima els tràmits per a restaurar l’ermita de sant Antoni Abat i Santa Bàrbara, un dels espais més estimats i benvolguts pels veïns i veïnes de la localitat i referència en festes i dates assenyalades de la població. Aquest temple data del segle XVIII i encara que ha sigut sotmès a millores en les ultimes dècades “el seu estat actual requereix una intervenció immediata”. Però, a més, l’actuació anirà acompanyada d’una actuació clau, que permetrà conservar la campana gòtica de l’ermita.
L’alcalde de Vilallonga, Román Garrigós, del PP, ha indicat que aquesta actuació contempla dues fases. “D’una banda l’obra de restauració, necessària, per a evitar danys majors; per un altre la restauració de la campana i la creació d’una rèplica que ocupe el seu lloc per a impedir qualsevol tipus de robatori, ara que s’ha conegut el seu valor històric i patrimonial”.
L’ermita de sant Antoni Abat i Santa Bàrbara és una construcció del XVIII i compta amb un porxo que necessita una intervenció “quasi urgent”. “La idea és actuar i consolidar l’edifici perquè puga fer front a molts anys més i als actes que allí se celebren de manera regular”. Els principals danys estan en la coberta i en el porxo.
Inversió de 21.000 euros
“Hi ha teules en mal estat, que generen alguna humitat i això podria anar a més, per això ho volem frenar a temps”. La inversió serà de 21.000 euros i ja està redactat el pla d’actuació i s’està a l’espera de l’autorització de la Direcció General de Patrimoni de la Generalitat: “Esperem la confirmació en breu i confiem que des del Consell el PSPV i Compromís no posen traves a aquesta important obra que esperen tots els veïns de Vilallonga”.
En l’actuació del porxo, també es millorarà el sostre i es tractaran i renovaran algunes bigues de fusta que requereixen una restauració, ha precisat l’alcalde. Aquesta actuació anirà acompanyada d’una altra “molt important”. “La restauració de la campana que hi havia en l’ermita i que va ser retirada després de conèixer el valor i la història que té”, ha precisat Garrigós. “El govern de Vilallonga vol conservar tot el patrimoni, des de l’ermita als assuts del Serpis; tot és història i tot cal protegir-lo per a consolidar-nos en la referència de turisme de muntanya i d’interior que estem aconseguint després de molts anys de treball”.
La campana de l’ermita de sant Antoni Abat i Santa Bàrbara va ser analitzada per un expert que va enviar Patrimoni a Vilallonga: “Aquest entès ens va explicar que es tracta d’un instrument gòtic, del segle XV, amb tota seguretat. Es basa en les inscripcions i els dibuixos de la campana. Lletres gòtiques i traçats propis d’aquesta època medieval”.
El que es desconeix és l’origen de la campana. “Tot apunta al fet que va arribar a l’ermita de Vilallonga després de l’època coneguda com a Desamortització de Mendizábal, moment en què podria haver arribat procedent d’algun convent, d’alguna comarca valenciana, expropiat per l’Estat a mitjan XIX per a la seua posterior venda”. Aquest procés d’apropiació dels béns de l’Església Catòlica va ser, fonamentalment, entre els anys 1835 i 1844.
En qualsevol cas, ara Villalonga ja ha destinat quasi 5.000 euros per a la restauració de la campana, que viatjarà a un taller artesanal especialitzat per a “recuperar tota la seua bellesa”. De manera paral·lela, l’Ajuntament ha encarregat una rèplica per a col·locar-la en l’ermita una vegada que acabe la restauració. Aquesta altra campana costarà 3.000 euros.
Garrigós ha indicat que una vegada que la campana gòtica estiga restaurada s’exposarà i conservarà a l’església, en una de les seues capelles, on també es troba la campana de l’església. Aquesta va ser restaurada i baixada al temple per a protegir-la fa uns anys i en el seu lloc es va col·locar una rèplica.