Una brigada forestal vigila els 35 quilòmetres de Villalonga per a evitar incendis

L’Ajuntament contracta sis persones per a controlar cremes i pesca il·legal i hi haurà controls nocturns en les onades de calor

Villalonga ha posat en marxa una brigada forestal amb la finalitat de vigilar les seues muntanyes i tractar d’evitar focs durant el pròxim estiu.

Per a això, el consistori ha organitzat un equip de sis persones per a supervisar els terrenys forestals i agrícoles i netejar vores de camins, vies rurals i sendes de montana.

Esta mesura es pren davant l’elevada superfície forestal de Villalonga, que depassa els 35 quilòmetres quadrats, dels 43 amb els quals compte.

El dispositiu està en marxa des de maig, moment en el qual va entrar en funcionament la part de l’equip que vigila tot el terme i especialment els paratges forestals.

La resta d’operaris s’incorporaran en unes setmanes, com ha informat l’alcalde de Villalonga, Román Garrigós.

Este pla compta amb una inversió pròxima als 30.000 euros, com ha precisat l’edil del Partit Popular i s’ha pogut “posar en marxa gràcies al treball realitzat durant tot l’hivern buscant ajudes i subvencions”.

Garrigós ha explicat que des de l’Ajuntament es tenia clar que era necessari “muntar alguna cosa semblança a una brigada forestal i s’ha aconseguit”.

Contractació

D’una banda, s’ha contractat un vigilant forestal, que s’encarrega de supervisar tot el terme i controlar tant les cremes il·legals, amb potestat per a poder donar avís a la Guàrdia Civil i Policia Local, perquè actuen i sancionen si és necessari, així com per a controlar altres pràctiques que poden ser il·legals i danyar el medi ambient, com la pesca il·legal, ja que també s’han donat casos a Villalonga.

Esta vigilant va començar la seua comesa el mes de maig passat i estarà en actiu fins al mes d’octubre: “Són els mesos en què més cal vigilar i on es poden produir episodis de calor per la qual cosa és necessari supervisar tots els nostres paratges, que són molts i d’alt valor ecològic com són La Llancuna, el Circ de la Safor o tot l’entorn del Serpis i la Via Verda”.

Per a esta contractació, Villalonga ha destinat una partida que ronda els 10.000 euros.

Vigilància nocturna

L’alcalde Garrigós ha indicat que també està prevista la vigilància nocturna en els períodes en què siga necessari. “Quan arriben els dies de calor extrema i les ones d’altes temperatures, este servei s’impartirà també a la nit, per a vigilar i evitar qualsevol tipus de foc”.

Garrigós ha remarcat que els focs no es poden evitar, però sí que es pot treballar per a previndre’ls i actuar amb celeritat en cas que es produïsquen.

Precisament, en per a previndre’ls treballarà l’altra part de la brigada, un equip de cinc persones que dedicaran les seues jornades laborals a la neteja de camins, sengles rurals i vores de vies rurals. “Moltes vegades els focs parteixen de les pròpies vies de comunicació, per aqueix motiu cal tindre-les en el millor estat possible”.

Brigada forestal

Villalonga ha rebut una ajuda per a fomentar l’ocupació agrària que destinarà a esta brigada forestal i rural: “Tenim una subvenció de 17.000 euros que ens ha concedit el Servei Públic Estatal d’Ocupació (SEPE) amb la qual contractarem cinc persones del sector agrari. La seua missió serà treballar en els pròxims mesos tant en la conservació de les muntanyes com en la neteja de camins i zones rurals”.

L’alcalde de Villalonga ha explicat que amb esta ajuda es donarà treball a un capatàs i a quatre empleats per un període aproximat de dos mesos.

Estas cincos persones se sumaran el treball que ja està realitzant el vigilant forestal i tots ells seran clau en la protecció no sols dels paratges i els 35 quilòmetres quadrats d’espai forestal, sinó també de les urbanitzacions”.

Garrigos ha comentat que la labor del vigilant ha sigut molt ben acollida pels veïns de diversos residencials de muntanya. “Hi ha zones de xalets tant a La Llancuna, en el Circ de la Safor, La Corona o Els Fontanelles”.