Ontinyent concedeix 1’2 milions d’euros en ajudes a la rehabilitació i adaptació d’edificis i locals

L’Ajuntament amplia els terminis per executar i justificar les obres en atenció a l’aturada viscuda durant l’Estat d’Alarma pel Covid-19

L’ajuntament d’Ontinyent ha aprovat la concessió de prop de 1’2 milions d’euros en noves ajudes a la rehabilitació al marc de la convocatòria 2019-2020 de “Ontinyent Rehabilita”, el pioner programa d’ajudes municipals a la rehabilitació i regeneració d’immobles posat en marxa pel govern ontinyentí. L’alcalde d’Ontinyent, Jorge Rodríguez, i el regidor de Territori, Joan Sanchis, compareixien hui en una roda de premsa per parlar d’una convocatòria que ha duplicat la quantitat aportada al bieni anterior, respecte al qual es registra un increment del 48% de les sol·licituds registrades.

Jorge Rodríguez explicava que “la cura del patrimoni urbà, i especialment als barris antics, és una de les senyes d’identitat d’aquest Govern. Així ho demostren les obres de reurbanització executades a barris com La Vila o Poble Nou, i també el programa Ontinyent Rehabilita molt abans que altres administracions feren accions semblants”. En concret, el programa, posat en marxa en 2013 amb 30.000 euros i 23 sol·licituds, passava en 2014 a 116.000 euros i 28 sol·licituds; en 2015 a 158.000 i 27; en 2016 van ser 417.000 euros i 65; i en 2017/18 556.000 euros i 118; passant ara a 1.171.944 euros i 175 sol·licituds (de les quals s’han resolt favorablement 157). En total, més de 400 ajudes amb subvencions per valor de més de 2’5 mulions d’euros i un impacte (junt a les aportacions dels propietaris) superior als 8 milions d’euros.

Reactivació econòmica del municipi

Unes quantitats que, explicava l’alcalde «ajuden a reactivar l’economia al temps que dotem de nova vida als carrers del centre històric, i potenciem l’eliminació de barreres arquitectòniques i l’eficiència energètica a tot el casc urbà”, afegia. «Però més enllà de les xifres estem ajudant a les persones; s’han acollit particulars, comunitats de propietaris, associacions o empreses; i no sols estem pagant les ajudes (cosa que no sempre han fet altres administracions), sinó que davant de la pandèmia hem incorporat mecanismes d’anticipació i 20 dels beneficiaris d’esta última convocatòria ja han rebut anticipadament el 50% de l’import de la subvenció”, destacava.

Joan Sanchis també anunciava que, en atenció a l’aturada viscuda durant l’Estat d’Alarma pel Covid-19, va a ampliar-se els terminis per executar i justificar les obres. D’esta manera, si el termini d’execució inicial era fins al 30 de juny, aquest s’amplia fins al 30 d’octubre, i el termini últim de justificació, que era fins al 30 de setembre, s’amplia fins a 31 de gener de 2021.

El regidor assenyalava que “atès que durant el període de l’Estat d’Alarma algunes de les obres objecte de la subvenció s’han vist paralitzades, i a més es considera poc probable que totes estiguen acabades i justificades en el període indicat en la convocatòria, l’Ajuntament té voluntat d’ajudar a les persones beneficiàries de la subvenció concedida per a poder finalitzar les actuacions que s’han vist afectades per esta situació d’emergència sanitària provocada per la pandèmia del Covid-19”. L’edil recordava la importància de llegir detingudament les notificacions i bases de la convocatòria per poder fer les passes i els tràmits administratiu de manera correcta, podent fer les consultes pertinents al departament municipal de Promoció Econòmica de ser necessari.