Alcoi invertirà un milió d’euros per a millorar l’eficiència energètica de l’antic edifici de Cervantes

El projecte que suposa la renovació de la fusteria exterior de les façanes de l’edifici es realitzarà en dos exercicis, 2021 i 2022

Un milió d’euros serà la quantitat que s’invertirà per acabar la rehabilitació del Centre Cervantes Jove (CCJ), situat a l’edifici de les antigues escoles de Cervantes en el carrer Els Alçamora. El projecte «Actuacions de Rehabilitació i eficiència energètica del Centre Cervantes Jove» de l’Ajuntament d’Alcoi ha estat seleccionat dins de les «Actuacions Urbanes 2020″ de la Vicepresidència Segon, Conselleria d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica. D’un total de 450 sol·licituds, s’han aprovat 70 projectes per a tota la Comunitat Valenciana entre el que es troba el projecte alcoià amb una subvenció autonòmica de 500.000 euros.

El projecte estarà cofinançat per la Generalitat amb 500.000 euros i pels Fons Feder de la Unió Europea dins de l’EDUSI, que aportarà 500.000 euros més fins a arribar al milió d’euros que cal invertir en aïllament, climatització, canvi de finestres i en reforçar el forjat de la primera planta. L’edifici de Cervantes acull en l’actualitzat a la Regidoria de Joventut, l’Espai Jove, el Club Jove, l’Escola Municipal de Teatre, la seu del CLIA, l’Aula Pi i els tallers d’ocupació. Es tracta d’un edifici singular de dues plantes construït entre 1924 i 1925 per Vicent Pascual i Pastor, d’estil eclèctic.

L’edifici que es troba dins del Catàleg d’Edificis d’Interés va ser rehabilitat per un taller d’Ocupació en 2104 i inaugurat per l’Ajuntament d’Alcoi com a Centre Juvenil en 2015. En 2019 s’aconseguia homologar les instal·lacions per part de Labora per a poder impartir tallers d’Ocupació, el programa «Et formem» i «T’Avalem» així com als certificats de professionalitat de la Generalitat Valenciana.

És un dels projectes escollits per la Conselleria d’Habitatge

La regidora de joventut, María Baca, destaca aquesta gran notícia: «El projecte de rehabilitació i eficiència energètica del CCJ ha sigut seleccionat dins de les «Actuacions Urbanes 2020″ de la Conselleria d’Habitatge, una gran notícia que suposa una subvenció autonòmica de 500.000 euros, que complementats amb 500.000 euros més de fons europeus, ens permet, en dos anys, portar a terme el projecte que tenien per aquest edifici que arriba fins a 1 milió d’euros. Les obres que suposaran canviar les finestres, millorar l’aïllament i la climatització, milloraran el dia a dia de tots els usuaris dels diferents serveis de joventut i educació que oferim en l’edifici de Cervantes. Una obra amb un cost elevat però molt necessària que podrem realitzar a partir de 2021 i que una vegada acabada, ens permetrà tindre un edifici adequat per desenvolupar les polítiques municipals de joventut».

Les obres de millora consisteixen en tres blocs. El Bloc 1 és de millora de l’eficiència energètica mitjançant la renovació de la fusteria exterior de les façanes de l’edifici. L’àmbit de la intervenció suposa intervenir en una superfície aproximada de 310 m² de fusteries exteriors arribant al 100% del total de la superfície.

El bloc 2 tracta de la millora de la transmitància tèrmica de les façanes de l’edifici mitjançant la incorporació d’aïllant tèrmic i reducció del volum a climatitzar mitjançant la reducció de l’altura de corredors i zones comunes de l’edifici. El tercer bloc 3 suposa la millora del sistema de climatització i de la seua eficiència energètica, mitjançant la substitució de l’actual caldera de gas, per un sistema d’aerotèrmia. I l’últim bloc, el número 4, planteja el reforç estructural de part del forjat de la planta primera.