Què fer en Villalonga un cap de setmana

L’enclavament privilegiat d’esta localitat de la Safor ofereix moltes opcions per a gaudir de la natura i la pràctica d’esport a l’aire lliure

Entre les moltes coses de les que pot presumir la localitat saforenca de Vilallonga és que el seu terme municipal s’estén sobre la bonica Serra de Safor, convertint-se en un dels paratges més frondosos i més ben conservats de la comarca. L’enclau privilegiat fa de Vilallonga un atractiu destí rural amb interessants propostes de natura per a la pràctica del senderisme o altres opcions com el ciclisme o el ràfting.

Hui volem posar l’accent sobre les diferents opcions que ens dona per conèixer el seu entorn natural, perfectes per gaudir en un cap de setmana

El Circ de la Safor: és el paratge més característic del massís de la Safor, un fantàstic Hemicicle amb una altitud de 1.013m. Constitueix una sorpresa per a l’excursionista i podem considerar-lo com una de les primeres meravelles orogràfiques de la Comunitat Valenciana. Un dels penyasegats més singular és el conegut com la «Finestra», per la seua forma de balcó. Ací podem trobar una antiga «nevera de neu». Es pot practicar escalada, senderisme i muntanyisme. En els dies clars es divisa l’illa d’Eivissa.

El Racó del Duc: paratge natural, de gran bellesa per la seua flora i fauna, situat en el camí que ens porta des de Vilallonga a l’Orxa, seguint la Via Verda que segueix el traçat de l’antiga línia de ferrocarril Alcoi-Gandia, on es troben 4 fàbriques de llum. El travessa en la seua totalitat el riu Serpis, el qual atorga una major riquesa ecològica a la zona. Es tracta d’una zona apta per al ràfting i senderime.

La Reprimala : paratge situat a 2 km. de la població i al marge del riu Serpis, on desemboca un manantial d’aigua fresca. D’esta zona destacarem una “fàbrica de llum” (de les cinc que es troben al terme municipal) i la comunicació amb el Circ de la Safor i el Racó del Duc.

La Llacuna: és un extens altiplà, a 600 metres sobre el nivell del mar, situat a l’est del Circ de la Safor i al sud de Villalonga. Abans terra de secà, de producció d’oli, hui zona d’estiueig i esplai, on l’Ajuntament ha condicionat una zona recreativa. Ací es troben diversos corrals, on es tancava el ramat, datats a l’època medieval. És molt peculiar la zona de la “Bassa i el Pouet”.

Fonts: hi trobem gran quantitat de fonts al llarg de tot el terme, també una magnífica opció per a fer altres excursions.

 

Sense dubte són moltes les opcions que ens dona l’entorn natural del Vilallonga i que podem completar amb una cada vegada més cuidada proposta gastronòmica on poder gaudir del seu plat per excel·lència: el blat picat.

L’excusa perfecta per apropar-se a este municipi de la Safor i conèixer tot el que té per oferir-nos.