Ontinyent treballa un instrument de gestió forestal per a un millor aprofitament de la finca de Fuset

L’Alcalde i la regidora de Sostenibilitat visiten l’espai de titularitat municipal, ubicat a l’entrada del Paratge Natural Municipal Serra de l’Ombria-Pou Clar

L’Ajuntament d’Ontinyent està treballant en un Instrument Tècnic de Gestió Forestal (ITGF) asociat a la Finca de Fuset, un espai natural de titularitat municipal ubicat a l’entrada del Paratge Natural Municipal Serra de l’Ombria-Pou Clar, a uns 12 kilòmetres del nucli urbà. L’ITGF s’ha plasmat en un document creat a instàncies del Consell Local de Medi Ambient, redactat per una empresa consultora amb la direcció tècnica del Departament Municipal de Medi Ambient.

L’Alcalde d’Ontinyent, Jorge Rodríguez, i la regidora de Sostenibilitat, Sayo Gandia, han visitat juntament amb tècnics municipals l’espai, que compta amb una superfície de 105 hectàries de sòl forestal, i que inclou diverses edificacions vinculades a antics usos com a camp de tir i camp de tir olímpic, que van cesar en caducar els convenis que tenia l’Ajuntament amb associacions locals per a la seua gestió.

Sayo Gandia explicava que el document “respon a l’objectiu d’aprofitar millor aquest espai ara en desús, però sempre fent-ho de manera que es garantisca la preservació dels valors naturals, de manera sostenible i compatible amb la normativa autonòmica. És un espai ubicat en un lloc estratègic i amb grans potencialitats que volem explorar, però sempre amb la cura que es mereix l’entorn natural. Cal tenir en compte que Fuset és l’únic espai forestal de titularitat municipal. La resta de la serra és de titularitat autonómica o privada sobre els quals no tenim competència», assenyalava.

Nous usos per a Fuset

Així, segons consta al propi ITGF, amb la seua redacció es vol determinar l’enfocament que se li atorga a la gestió futura prevista per a la muntanya, tals com el desenvolupament de serveis ambientals culturals, d’esplai i educatives; el desenvolupament de serveis ambientals de regulació per a la conservació del sòl o la regulació hidrològica, del clima i dels incendis forestals ; i també a conservació i foment de la biodiversitat. Segons consta al document, tota la superfície ordenada comparteix aquests tres objectius, “totalment compatibles entre ells”.

Al document, a més dels antecedents, característiques de la zona i potencials usos, hi ha plànols i documents gràfics, així com detalls sobre aspectes com l’orografia del terrenys, hidrografia, flora, fauna, o característiques climàtiques i del sòl, entre d’altres. El text es troba en fase d’estudi per part del Consell Local de Medi Ambient, per passar posteriorment al Ple municipal i aprovació final per part de la Generalitat Valenciana.