Ontinyent presenta el Pla Estratègic de Turisme per seguir potenciant-se com a destinació turística

El director d’Invat-Tur lliura a l’Alcalde la placa que acredita la Fira com a Festa d’Interés Turístic Autonòmic de la Comunitat valenciana

L’Ajuntament d’Ontinyent presentava aquest dijous al Palau de la Vila el seu Pla Estratègic de Turisme 2023-2025, que servirà per posar en valor les potencialitats de la ciutat en aquest sector. A l’acte, (que reunia regidors i regidores de la corporació i representants de nombroses associacions veïnals, empresarials, del comerç, l’hostaleria o l’automoció) el Director d’Invat-Tur, Francisco Juan, lliurava a l’Alcalde Jorge Rodríguez la placa que acredita la Fira com a Festa d’Interés Turístic Autonòmic de la Comunitat valenciana.

Jorge Rodríguez destacava que a Ontinyent “sabiem que teniem recursos turístics i hem anat invertint en ells, amb accions com la recuperació de la muralla i el Pont Vell; l’impuls com a ciutat al comerç o la gastronomia; la transformació de la Fira o el treball per aconseguir la denominació de Be Inmaterial de Rellevància Local per al Cant dels Angelets; de Be d’Interés Cultural per a la Baixada del Crist o ara de l’Interés Turístic Autonòmic per a la Fira, entre d’altres. Ara el Pla ens permetrà posar en valor, organitzar i donar més prestigi a tot allò que ja podiem oferir”, assenyalava.

18 Béns d’Interés Cultural i 27 Béns de Rellevància Local

L’acte era introduit per la regidora de Turisme, Sayo Gandia, qui explicava que el Pla de Turisme “és un full de ruta que marca el camí a seguir als propers anys per potenciar els nostres recursos, que inclouen 18 Béns d’Interés Cultural, tant material com immaterial, i 27 Béns de Rellevància Local; a més de recursos naturals-paisatgístics com les rutes senderistes a les que acabem de sumar la del Barranc dels Tarongers”. La regidora posava de relleu que el Pla Estratègic “és resultat de mesos de treball, fet de manera consensuada i participada per actors vinculats al sector turístic”, i donava pas a Jordi Llobregat de l’empresa redactora del pla, Amundsen Turismo Inteligente, qui detallava algunes de les línies mestres del mateix.

Jordi Llobregat explicava que un pla estratègic “permet saber on anar i com fer millor ús dels recursos, orfenar la gestió turistica i ser competitiu en el mercat turistic, a més d’optar a subvencions”, i explicava que el Pla d’Acció per al periode 2023-2025 inclou tres eixos d’actuació: Ontinyent Cultura (vinculat al patrimoni industrial, històric, museus i festes); Ontinyent Natura (vinculat al Pou Clar, i activitats com senderisme, running o cicloturisme) i Ontinyent Sabor (potenciant els productes propis, els plats tradicionals i la restauració).

Entre els objectius, aconseguir una identitat singular de l’oferta turística; un posicionament diferenciat dels productes turístics; incrementar la demanda i despesa mitjana dels visitats; tot partint d’un desenvolupament sostenible. Entre les accions concretes, es troben tasques com la creació de paquets turistics; d’una ruta guidada pel patrimoni industrial tèxtil; la valorització dels recursos culturals; el redisseny de la web turística; l’elaboració d’un pla de comercialització turistic anual; la creació d’una agenda anual d’esdeveniments o d’una entitat que aglutine als empresaris turístics, entre d’altres.

Per la seua banda, el Director de l’Institut Valencià de Tecnologíes Turístiques (Invat-Tur), Francisco Juan, recordava les ferramentes de suport al turisme que esta entitat posa a disposició dels municipis, i destacava que la xarxa de Destinacions Turístiques Intel·ligents (DTI) de la que forma part Ontinyent “no és una entelèquia, és també ordenar recursos per millorar la competitivitat, aprofitant coneixements en xarxa”. Juan elogiava l’aposta d’Ontinyent per un turisme sostenible, “una aposta que posem al mateix nivell que al de la governança o l’accessibilitat, el turisme no pot ser intel·ligent si nó és sostenible”, concloïa.