Jorge Rodríguez detalla actuacions contemplades al projecte de pressupost com l’anell ciclo-peatonal, l’impuls al transport en bus gratuït o la millora energètica del pavelló poliesportiu
El Govern d’Ontinyent té previst destinar en 2021 més 2’6 milions d’euros al foment de la mobilitat sostenible i la consecució d’accions directes per assolir una ciutat més sana i verda. L’alcalde de la ciutat, Jorge Rodríguez, compareixia aquest dilluns junt als regidors Joan Sanchis (Territori) i Manuel Cuesta (Serveis Municipals) per donar detalls d’alguns aspectes destacats del projecte de pressupost municipal que s’aprovarà en breu, i que arriba globalment als 42’2 milions d’euros.
L’alcalde incidia en què “és un pressupost verd, que aposta per la sostenibilitat i la creació d’entorns saludables, així com per la generació de llocs de treball de qualitat a través de les importants inversions que es van a executar i que són essencials per a Ontinyent. Un pressupost expansiu i transformador que persegueix una ciutat més sana i que atén l’emergència social; que marca el rumb de la ciutat als pròxims anys i que mira de front la crisi sanitària, econòmica i social de la pandèmia. En definitiva, uns pressupostos amb més inversió, més despesa social, sense apujar impostos i, vull remarcar-ho, amb el suport de totes les forces polítiques», manifestava.
Així, Jorge Rodríguez detallava que als comptes municipals elaborats per al proper exercici es destinen més de 900.000 euros a accions en el camí cap a un model de mobilitat òptim, com la l’impuls al transport públic (amb una inversió global per al proper exercici de 445.530 euros, on sobretot destaca l’adquisició dels dos autobusos nous per import de 295.000 euros); les obres de l’anell ciclopeatonal que connectarà l’IES l’Estació, el poliesportiu i el nou hospital amb la coneguda com a «ruta del colesterol» i el passeig de Benarrai (372.000 euros); l’anualitat del servei de lloguer de bicicletes elèctriques (70.000 euros); o les ajudes per a l’adquisició de bicicletes elèctriques.
Ciutat sana
A més a més continua l’aposta per desenvolupar una ciutat sana al marc del Pacte d’Alcaldies, seguint en la lluita per la disminució d’emissions i l’estalvi en recursos bàsics. Per assolir aquest objectiu, que forma part de l’AGENDA 2030 de les Nacions Unides i dels Fons Europeus, l’Ajuntament destinarà més d’1.700.000 euros en l’any 2021.
Estes accions en concreten no sols en la compra d’un autobús amb baixes emissions o el canvi de la flota del parc mòbil de l’Ajuntament cap a vehicles híbrids o elèctrics, “sinó que també lluitem contra la pol·lució amb el servei de trituració de les restes de la poda (42.000 euros), l’aposta per una pavelló esportiu que siga energèticament eficient (344.000 euros) o les distintes inversions en la xarxa d’aigua potable demostren el treball del Govern d’Ontinyent per evitar el balafiament de recursos bàsics i la reducció d’emissions i més ara en plena pandèmia, que és quan més necessitem una ciutat sana i verda”, afegia l’alcalde.
El primer edil puntualitzava que a estes accions directes s’ha de sumar altra indirectes de gran calat, com és la generació d’un nou pulmó verd com el que suposarà l’execució del projecte «Riu Viu”, que inclou la regeneració de la part baixa del barri de la Cantereria on es van a invertir 3,2 milions d’euros en al seua regeneració i transformació en un parc inundable.
A més, afegia Jorge Rodríguez, “una ciutat sana és una ciutat neta«, i, per això s’incrementen els capítols de despesa corrent per fer front a l’increment del cost dels serveis de neteja i desinfecció d’edificis públics; de la neteja viària i de recollida de fem. “La pandèmia es obliga a netejar més i millor i en això no anem a escatimar diners», afegia l’alcalde, qui també recordava que als pressupostos es contempla una partida per encetar la redacció del nou plec de condicions de la recollida de fem porta a porta a la ciutat, “un sistema de recollida que serà modèlic i avançat”, concloïa.