Montaverner exigeix el restabliment íntegre i immediat de les freqüències de la línia ferroviària Alcoi-Xàtiva-València prèvies a la pandèmia.

Els horaris de la línia ferroviària Alcoi-Xàtiva ha quedat reduïts a la meitat dels anteriors a la pandèmia.

Montaverner exigeix al Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, a RENFE i a la Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat el restabliment íntegre i immediat de les freqüències de la línia ferroviària Alcoi-Xàtiva-València prèvies a la pandèmia. Al març de 2020, arran de la declaració de l’estat d’alarma i les restriccions a la mobilitat derivades de la situació de pandèmia per la Covid-19, es va suspendre el servei ferroviari entre Alcoi i València. El servei va tornar a reprendre’s posteriorment, però amb una dràstica reducció dels horaris, que van quedar reduïts a la meitat dels anteriors a la pandèmia.

Davant les demandes de la societat de les nostres comarques i de diverses institucions públiques, com l’Ajuntament de Montaverner, el 30 de novembre de 2020 RENFE va restablir part dels horaris (una freqüència més al dia en cada sentit), però sense arribar a la recuperació dels horaris anteriors, situació en la qual encara seguim actualment.

És evident que en aquests moments no existeix cap argument que puga justificar que es mantinga la reducció d’horaris.

Discriminació inacceptable

Des del consistori consideren que es tracta d’una discriminació inacceptable per a les comarques de l’Alcoià, el Comtat i Vall d’Albaida, on viuen unes 230.000 persones. Precisament unes comarques d’interior que requereixen una especial atenció i millora de serveis, necessària per a fixar a la població i reequilibrar el nostre territori.

Com ja s’ha denunciat de manera reiterada, les freqüències de la línia Alcoi-València prèvies a la pandèmia ja resultaven molt insuficients i no resolien de forma adequada les necessitats de desplaçament de nombrosos usuaris. No obstant això, amb la reducció que encara es pateix, segons fonts es dificulten els viatges d’anada i volta i, en general, es dissuadeix de la utilització del tren.

És evident que la línia ferroviària Alcoi-València necessita moltes millores (puntualitat, accessibilitat per a les persones amb mobilitat reduïda, preus dels bitllets més raonables, renovació de la via entre Alcoi i Xàtiva, trens més moderns, suficient cobertura del personal,manteniment de les estacions i baixadors, etc.). ), però pensem que un pas mínim urgent i inajornable és el restabliment íntegre de les freqüències anteriors a la crisi de la Covid-19, requisit imprescindible per a poder impulsar l’ús del tren i recuperar el nivell d’utilització anterior.

Des del consistori es considera que és molt important que des de totes les administracions es faça una aposta decidida pel tren com a mitjà de transport col·lectiu més segur i sostenible. A més, en l’actual escenari d’emergència climàtica el tren està cridat a tenir un major protagonisme, per la qual cosa el manteniment i millora del tren Alcoi-Xàtiva-València serà cada vegada més un objectiu vital per a les nostres comarques.

És per això que, Jorge Boluda com a Alcalde de Montaverner ha sol·licitat tant a RENFE com al Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana i a la Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat el restabliment íntegre i immediat de les freqüències de la línia ferroviària Alcoi-Xàtiva-València prèvies a la pandèmia.