L’AMPA i el CEIP del Roís de Corella de Gandia inauguren ‘El pati violeta del Roís’

La iniciativa té com objectiu aconseguir un espai on es visibilitze clarament la igualtat de gènere i l’esforç que ha suposat per a les dones aconseguir fites professionals i humanes al llarg de la història.

La comunitat educativa del CEIP Roís de Corella de Gandia ha inaugurat este matí ‘El Pati Violeta del Roís’, dins del projecte de transformació dels espais oberts del centre educatiu que es va començar a dissenyar ara fa sis anys. Aquesta iniciativa, que ara ha executat una primera fase, té com objectiu aconseguir un espai on es visibilitze clarament la igualtat de gènere i l’esforç que ha suposat per a les dones aconseguir fites professionals i humanes al llarg de la història.

Concretament, ara s’ha presentat la part del mural de les dones. Un dibuix de més de 30 metres de llargària que homenatja quatre dones valencianes -Alejandra Soler, Carme Miquel, Isabel Clara Simó i Anna Lluch- i una dona universal com és Maria Montessori. La composició mostra les seus cinc cares i unes siluetes de xiquets i xiquetes que les miren atentes mentre juguen amb elles. Aquestes siluetes estan imantades per tal que l’alumnat puga interaccionar amb elles tant en el temps d’esplai com a part de la temàtica lectiva.

“El mural és producte del projecte que ha posat en marxa l’Ampa del centre, a la qual agraïm molt la gran implicació. Acollim a cinc dones models per a nosaltres que conformen un mural que s’ha convertit en una part dinàmica del nostre pati. I representa el somni que totes i tots tenim, que és aconseguir ser el que volen ser”, explicava la directora del col.legi, Rosana Súñer.

A l’acte d’inauguració han acudit el regidor de Participació Ciutada i president de la Junta de Distriste de Roís de Corella, Nahuel González, i la regidora de Igualtat de l’Ajuntament de Gandia, Juana Navarro, els quals han estat acompanyats per la directora del centre i representants de l’AMPA.

El mural ha esta executat per l’artista de Gandia Ms. Wendal, qui ha estat durant una setmana pintant al temps que feia xerrades a les xiquetes i xiquets de l’escola que han anat passant a conèixer el seu treball de primera mà. A més, s’està redactant una unitat de treball al voltant de la igualtat per tal de treballar, mitjançant el mural, diferents aspectes de la igualtat entre homes i dones i la lluita feminista actual i en la història, partint de l’experiències d’aquestes cinc dones referents.

PROJECTE D’ESCOLA

Amb la decisió, plenament conscient, que l’escola pública és, i ha de ser encara més, una escola en valencià, integradora, diversa, sostenible, feminista i tolerant, el CEIP Roís de Corella, amb l’estreta col.laboració de l’AMPA, està treballant una estratègia per tal d’anar convertint el pati de l’escola en un espai arbrat, verd i on practicar i posar en marxa els coneixements ensenyats a les aules.

Arrel d’un programa municipal anomenat ‘Fem pati’ que es va executar durant 2015, la comunitat educativa va exposar la seua idea de pati. Partint d’aquella primera experiència, tant el claustre del professorat com l’AMPA es van posar a treballar en la transformació d’aquest espai comú.

La primera acció es va desenvolupar al pati d’infantil gràcies a diverses ajudes municipals, de la Generalitat, fons propis de l’AMPA i del propi centre educatiu. El resultat ha sigut un espai interactiu, agradable i viu que s’ha convertit en una extensió de les pròpies aules. El projecte segueix creixent i ja és una referència per a altres escoles arreu del País Valencià.

Paral.lelament s’ha treballat l’entrada de l’escola en la via pública, amb la idea de convertir-la en un punt de reunió familiar, verd i col.lorit, ample, amb elements orgànics i espai per jugar. En aquest cas, també l’Ampa va presentar una innovadora iniciativa als pressupostos participatius de 2017, que va ser elegida.

Aquest últim any s’ha treballat en el pati de primària, endreçant els espais de terra sense vegetació i convertint-los en un xicotet jardí botànic arbrat. I mitjançant una ajuda de l’àrea d’Igualtat de la Diputació de València s’ha aconseguit posar en marxa una primera fase d’aquest projecte de ‘El pati violeta’.

Una feina transversal que creix cada any que no seria possible sense la complicitat de la comunitat educativa al complet, pares, mares, professorat i equip directiu. Inaugurat este mural, les mirades estan posades ja en noves intervencions que s’acometran en els propers mesos.