L’Ajuntament d’Ontinyent reforça les alternatives a les cremes atenent una petició ciutadana votada a «Ontinyent Participa»

Actualment s’estan presentant quatre serveis gratuïts: triturat in situ per al disseminat, recollida a domicili a la zona urbana, cessió de trituradora domèstica o ús de l’ecoparc

 

L’Ajuntament d’Ontinyent reforçarà a les properes setmanes les diferents alternatives a les cremes que venen oferint-se des del departament municipal de Medi Ambient. L’Alcalde d’Ontinyent, Jorge Rodríguez, i la regidora de Sostenibilitat, Sayo Gandia, presentaven aquest dimarts en roda de premsa el seguit d’accions que van a executar-se a tal efecte en atenció a la segona petició ciutadana més votada a l’última edició del procés «Ontinyent Participa», i amb les qual «volem seguir avançant cap a una ciutat sense fum», destacava l’Alcalde.

 

Sayo Gandia explicava que la potenciació de les alternatives a les cremes “és una de les línies mestres d’esta legislatura a la regidoria”, recordant els quatre serveis gratuïts amb què es compta: triturat in situ per al disseminat; recollida a domicili a la zona urbana; cessió de trituradora domèstica i ús de l’ecoparc. L’acceptació està sent molt positiva, “i per exemple, i tot i la pandèmia, hem vist augmentar la demanda del servei de trituració de restes vegetals de 369  sol·licituds en 2019 a 742 en 2020, el que és molt significatiu”, explicava la regidora, qui destacava que amb les noves mesures es planteja millorar l’ús i aprofitament d’estos serveis.

 

Creació APP

 

Així, amb la creació d’una APP integrada en la de l’Ajuntament es facilitarà les sol·licituds dels diferents serveis d’alternatives a la crema de restes vegetals; s’identificarà les parcel·les sense fum per posar-les en valor i es personalitzarà les saques de recollida amb les indicacions del manual del Pla de Residus; i s’ampliarà un 10% la prestació de serveis de triturat in situ al disseminat, als quals es duplica la quantitat màxima de restes a recollir. Igualment, s’instal·larà 3 punts verds de contenidors de restes vegetals i es millorarà el servei de trituradora domèstica, lliurant i recollint a domicili la trituradora per part d’un operari amb vehicle municipal. A més a més, s’incorporarà al servei una màquina d’última generació.

 

Estes accions aniran aparellades a altres com la informació en l’Oficina d’Economia Verda, la modificació del reglament per augmentar les quantitats de metres cúbics de replegada en el servei de trituració in situ, o la producció i disseny de les lones personalitzades per als contenidors i les saques de recollida. Sayo Gandia posava de relleu la importància de seguir potenciant les alternatives a les cremes “perquè així evitem les emissions de CO2 i lluitem també contra el canvi climàtic. Evitar les cremes també redueix el perill d’incendis i les molèsties i potencials problemes que puga generar el fum, i més en un context de pandèmia on en molts espais s’ha de mantenir obertes les finestres”, manifestaven.

 

Tant Jorge Rodríguez com Sayo Gandia animaven a la ciutadania a utilitzar estos serveis “perquè les reticències inicials que algunes persones puguen tenir se’ls aniran en quant comproven els avantatges que tenen, tant per al seu ús particular com per la societat en general”, concloïen.