L’Ajuntament d’Alcoi aprovarà l’ordenança que regularà la circulació a la ciutat

Destaquen tres punts: la mobilitat en bicicletes, patinets i VMP, la velocitat màxima permesa i el nou sistema de valoració i gestió de multes

 

L’Ajuntament d’Alcoi aprovarà pròximament el seu Ordenança de Circulació que, entre molts altres aspectes, definirà la normativa específica per a la circulació en bicicletes, vehicles de mobilitat personal i patinets sense motor, també la velocitat màxima permesa a la ciutat i un nou sistema en el cas de les multes que beneficiarà a la ciutadania i definirà perfectament cada situació sense deixar-la a criteri de la Policia. Es tracta d’un document en el qual s’ha treballat des de fa temps. Durant tot el procés la Direcció General de Trànsit ha anat variant i creant noves normatives respecte a les bicicletes, Vehicles de Mobilitat Persones (VMP) i patinets que s’han inclòs en la normativa local.

Bicicletes, patinets i VMP

Respecte a la circulació d’aquests vehicles, l’ordenança determina que s’ha de circular amb aquests vehicles pels carrils bici sempre que existisquen, en cas de no haver-hi, la circulació s’haurà de realitzar per la calçada, no podent anar per la vorera llevat que siga un menor de 10 anys acompanyat per una persona responsable o quan la persona amb bicicleta haja d’accedir a la vorera, ho ha de fer descendint de la bicicleta i transitant amb aquesta a mà fins al seu destí o lloc d’estacionament, de manera que ha d’actuar, amb caràcter general, com a vianant. També s’especifica les velocitats màximes permeses i que el casc és obligatori. L’ordenança també contempla que es puga circular amb aquesta mena de vehicles pels carrers per als vianants amb restriccions de velocitat i donant prioritat sempre al vianant.

Velocitat màxima permesa

Una de les principals novetats de l’Ordenança és la velocitat màxima permesa als nostres carrers. La intenció del govern de pacificar la velocitat dels vehicles no ha tingut objeccions per part de l’oposició. Quan entre en vigor el document en tots els carrers en el qual hi haja un únic carril per sentit de la marxa, el màxim permés passarà a ser de 30 Km/h. Es tracta d’una mesura que reduirà la velocitat en el 60% dels carrers d’Alcoi. En la resta se seguirà, com a norma general, els 50 Km/h.
L’ordenança també regula la velocitat màxima en els carrils bicis, voreres bici, etc.

Tramitació

Pel que respecta a la tramitació després de treballar el document el Govern i els tècnics municipals, va ser entregat a tots els grups polítics amb representació en el Consistori perquè realitzaren les seues aportacions. En una posterior reunió els tècnics van explicar que mesures s’incorporaven i quins no, argumentant els motius d’aquestes decisions tècniques. El següent pas serà l’aprovació en la Comissió de Governança per a passar després al Ple Municipal, on també s’haurà d’aprovar per a seguir amb la tramitació i l’exposició pública.

“Hem d’estar molt contents d’aquesta ordenança. La ciutat tindrà un document que especifica clarament els drets i les obligacions tant dels conductors de qualsevol mena de vehicle com dels vianants. Vull agrair l’esforç tant dels tècnics municipals com de tots els grups polítics que han dut a terme un treball molt important per a tirar avant una ordenança consensuada i molt completa”, destaca l’edil de Seguretat, Raül Llopis.

“Es tracta d’una ordenança molt garantista amb la ciutadania, tenim un document per a totes les persones i que totes hauran de conéixer pel que realitzarem les campanyes i accions necessàries perquè així siga”, conclou, Llopis.