Home Alcoi La fortificació del jaciment Cabeçó de Mariola es va construir fa uns 2.300 anys

La fortificació del jaciment Cabeçó de Mariola es va construir fa uns 2.300 anys

La fortificació del jaciment Cabeçó de Mariola es va construir fa uns 2.300 anys

Conclou un cicle de sis anys d’excavacions arqueològiques en l’assentament ibèric a càrrec de l’INAPH de la Universitat d’Alacant i el Museu Arqueològic d’Alcoi

El jaciment arqueològic iber-romà del Cabeçó de Mariola (Alfafara-Bocairent) és objecte aquestes setmanes de noves excavacions i investigacions a càrrec de l’Institut Universitari d’Investigació en Arqueologia i Patrimoni Històric (INAPH) de la Universitat d’Alacant i el Museu Arqueològic Municipal Camilo Visedo Moltó d’Alcoi.

Els treballs han documentat la fortificació que es va construir en l’última fase d’habitació del poblat entre els segles II-I abans de Crist, es a dir, entre 2.200 i 2.300 anys, en l’inici de la presència romana en les nostres terres, un període escassament conegut en l’arqueologia i la història comarcal.

Les excavacions han permés obtindre un bon cabal d’informació sobre la forma de vida dels últims ibers de la zona: des de les formes de les cases, l’alimentació, l’agricultura i el comerç.

Excavacions al jaciment Cabeçó de Mariola.

Els treballs d’enguany suposen la 6a campanya d’excavacions des que s’iniciaren l’any 2013, dirigides per Ignasi Grau, professor de la Universitat d’Alacant, i Josep Maria Segura, director del Museu d’Alcoi.

Les investigacions s’emmarquen en un ampli projecte del Pla Nacional d’Investigacions sobre el període de la conquesta romana. Aquesta actuació arqueològica compta amb la preceptiva autorització de la Direcció General de Cultura i Patrimoni (Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport).

Durant les quatre setmanes de treballs de camp, del 10 de juny al 5 de juliol, vint estudiants i graduats de les universitats d’Alacant, Complutense de Madrid i CSIC han excavat un sector del poblat format per espais de carrers i muralles en el sector nord-est del poblat.

La regidora de Patrimoni Històric, Lorena Zamorana, ressalta el bon fer dels directors, Ignasi Grau i Josep Maria Segura: «Han sigut sis anys d’un gran treball al Cabeçó de Mariola, amb molta professionalitat i uns resultats molt destacats, que demostren l’interés de tots aquells que han format part d’aquest projecte per entendre d’on venim i saber un poc més d’eixos pobladors, els últims ibers en estar a aquestes terres».

Amb les excavacions d’enguany es tanca la fase de treball de camp que s’ha desenvolupat en els últims sis anys. Els nous objectius són l’anàlisi detallada de la documentació obtinguda i la difusió d’aquesta, la restauració de les troballes recuperades i la posada en valor d’aquest important jaciment arqueològic de la serra de Mariola, que recentment ha merescut iniciatives com la “senda dels ibers”, impulsada per l’Ajuntament d’Alfafara, a la qual sens dubte se sumaran noves accions.

El regidor de Cultura, Raül Llopis, per la seua banda, destaca la nova etapa que comença: «Acabat l’excel·lent treball de camp, s’obri una nova i important etapa que és la d’analitzat i donar a conéixer tot allò que hem descobert, d’una banda la documentació i d’altra, les noves peces, que caldrà restaurar per a exposar-les i acostar els nostres avantpassats a totes i tots».