La Conselleria d’Habitatge invertirà més d’1 milió d’euros en un projecte pilot en Alcoi

Van a construir-se construcció de set habitatges aplicant els criteris d’innovació ecològica en el carrer Ambaixador Irles

El Vicepresident Segon i Conseller d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Rubén Martínez Dalmau, i l’alcalde d’Alcoi, Toni Francés, han mantingut una reunió de treball aquest matí per a abordar el pla per a contractació pública ecològica d’habitatge i, en concret, el projecte pilot que es desenvoluparà a Alcoi. Es tracta de la construcció de set habitatges aplicant els criteris d’innovació ecològica en el carrer Ambaixador Irles. Martínez Dalmau i Francés també han visitat l’edifici del Centre Cervantes Jove, que ha rebut una subvenció de 500.000 euros per part de la Conselleria per a la rehabilitació i millora de l’eficiència energètica.

En la visita a Alcoi, el vicepresident i l’alcalde, han estat acompanyats per la secretària autonòmica d’Arquitectura Bioclimàtica i Sostenibilitat Ambiental, Laura Soto; la directora general d’Innovació Ecològica per a la Construcció, Nuria Matarredona; i per la Subdirectora de Gestió i el Director General de la Entitat Valenciana de l’Habitatge i Sól (EVha), Pura Peris i Alberto Aznar, respectivament.

L’emplaçament seleccionat per a desenvolupar el projecte pilot autonòmic que hui s’ha presentat és una parcel·la titularitat de l’EVha situada en centre històric d’Alcoi. Compta amb una superfície de 156,62 m² i la seua edificabilitat és d’aproximadament 731m2, construïts en quatre plantes que permetrien crear uns set habitatges, que es destinaran a lloguer assequible.

La selecció d’emplaçaments per a aquesta primera fase de construcció del projecte pilot s’ha basat en criteris com ara la viabilitat tècnica i administrativa, prevalent emplaçaments propietat de la Generalitat, demanda residencial del municipi, consolidació de teixit urbà i replicabilitat de les propostes, promovent la funció exemplaritzant de l’administració.

Rehabilitació de 12 habitatges

Per a la seua realització s’ha establit un concurs d’arquitectura dividit en dues fases, que comptarà amb intervenció d’un jurat d’experts, d’acord amb la Llei 9/2017 de Contractes del Sector Públic que serà publicat pròximament. Mitjançant aquest procediment es podrà adjudicar el contracte de serveis de redacció de projecte i direcció d’obra a l’equip de professionals ad hoc per a dissenyar i dirigir l’execució de la construcció d’edificacions d’habitatge públic concordes al context de necessària transició ecològica.

El Vicepresident per la seua banda, també ha ressaltat l’estreta relació i la bona sintonia entre la Conselleria i l’Ajuntament, fet que permet avançar en la realització de projectes. Martínez Dalmau ha anunciat que «El primer projecte pilot d’habitatges en el marc de la transició ecològica i de l’era Post Covid-19 serà en el nucli urbà d’Alcoi. Un exemple de construcció ecològica que serà un exemple per al País Valencià i per a tot l’Estat».

L’alcalde, Toni Francés, ha destacat que «sens dubte, ara més que mai és imprescindible i necessària la col·laboració entre administracions, una col·laboració i treball conjunt com el que ha estat realitzant la Conselleria d’Habitatge al costat de l’Ajuntament d’Alcoi en l’últim any».

Francés ha destacat a més dels projectes presentats per l’ens autonòmic, com la rehabilitació del Centre Cervantes Jove, l’aprovació d’un nova fase del pla ARRU, la nova oficina de la Mancomunitat en matèria d’habitatge que tindrà la seua seu a Alcoi o el projecte pilot que es realitzarà en Alcoi, la licitació municipal, en els pròxims mesos, de la rehabilitació de 12 habitatges en zones prioritàries, com el carrer la Sardina, o la construcció de 16 habitatges públics al carrer Sant Mateu incidint en l’estratègia de recuperació i rehabilitació del centre històric.

«Alcoi és una ciutat proactiva, dinàmica i sensible amb un tema prioritari com és l’habitatge i compartim amb la Generalitat projectes concrets, centrats, sobretot, a ampliar el parc públic d’habitatges i en l’eficiència i la rehabilitació, projectes importants per a millorar la vida de les persones» ha afegit Francés.