Els i les participants dels Itineraris d’Inserció Soci-Laboral gaudeixen d’una ruta al Molinar

Es va realitzar divendres passat amb la col·laboració de la Regidoria de Medi Ambient

Els Itineraris d’Inserció Soci-Laboral van realitzar divendres passat una ruta a peu fins a la zona del Molinar, oberta a tots els participants en el programa, que van estar acompanyats dels regidors de Polítiques Inclusives, Aranza de Gracia, i del de Transició Ecològica, Jordi Silvestre. La ruta tenia com a objectiu el canvi d’entorn d’aquestes persones en risc d’exclusió social, permetent en un entorn més lúdic i a l’aire lliure, la relació entre elles, ampliar coneixements de l’entorn de la ciutat, l’educació en el respecte pel medi ambient així com, la motivació, la possibilitat d’establir relacions socials i la millora de la seua autoestima personal.

Aquests Itineraris d’Inserció Soci-Laboral són un programa co finançat per la Unió Europea a través del Programa Operatiu del Fons Social Europeu (FSE) de la Comunitat Valenciana 2014-2020 i la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives, que té com a fi la millora de l’ocupabilitat de les persones de la ciutat d’Alcoi que estan en risc d’exclusió social. L’objectiu general del programa és l’acostament de les persones en situació de vulnerabilitat a la integració i a l’ocupació, millorant la seua ocupabilitat. Amb aquest objetiu es plantegen, en el desenvolupament del programa itineraris personals d’inserció, que inclouen tant sessions individuals com sessions grupals, per a afavorir i reforçar actituds, competències i factors socials per a l’ocupació dels participants en el programa.

 

Millora del seu desenvolupament personal

A més de les competències més específiques de cerca d’ocupació, en aquest programa es treballen aspectes importants com l’actitud, l’autoestima i el desenvolupament d’habilitats socials per a eliminar pors i millorar la manera de relacionar-se amb altres persones. Cal tindre en compte que moltes d’aquestes persones no coneixen o realitzen habitualment activitats culturals i no solen tindre vacances o relacions més enllà del seu cercle familiar.

Els professionals que realitzen el programa destaquen que la ruta al Molinar organitzada pels Itineraris d’Inserció Soci-Laboral ha sigut un èxit, els participants s’han mostrat molt interessats per la part industrial del Molinar que en moltes ocasions coneixien pels seus pares. Han realitzat contactes personals, s’han intercanviat telèfons i, sobretot, han eixit del seu dia a dia, afavorint la seua autonomia, autoestima i coneixent les possibilitats naturals, culturals i d’oci que existeixen a la ciutat de manera gratuïta. A més els propis participants han demanat una bústia de suggeriments per a proposar noves activitats i poder transmetre tots els seus interessos.

La regidora de Polítiques Inclusives, Aranza de Gracia, destaca la gran resposta per part dels participants: «Estem molt contents amb aquesta primera ruta realitzada dins dels itineraris d’inserció soci-laboral. Com tots sabem, en aquest programa es treballa en l’ocupabilitat de persones en risc d’exclusió social pel que són tan important els aspectes de buscar un treball com altres més personals, augmentant la seua capacitat de relació personal, la seua autoestima, comportament i hàbits socials. Per a millorar totes aquestes habilitats, la realització d’una ruta ha sigut una gran idea perquè ha despertat la seua curiositat, els ha ajudat a conèixer i intercanviar-se telèfons i s’han mostrat proactius proposant noves activitats».