El Passeig Dr Alemany de Cullera estrena remodelació i recupera la seua essència

El nou passeig, dissenyat per l’arquitecte cullerenc Rafa Grau, és un exemple de mobilitat sostenible no sols per l’eliminació del trànsit rodat sinó també perquè compta amb un paviment descontaminant i il·luminació LED

 

Cullera ha estrenat un dels projectes urbanístics més ambiciosos i transformadors del govern municipal liderat per Jordi Mayor per a aquesta legislatura: la remodelació integral del Passeig Doctor Alemany.

Amb una inversió superior al milió i mig d’euros, el projecte dissenyat per l’arquitecte cullerenc Rafa Grau, ha aconseguit recuperar l’essència d’aquest carrer: ser un passeig per a les persones, un punt de trobada per als veïns i veïnes en ple centre de la ciutat.
«Cullera es mereixia tindre un carrer per als vianants en el centre, una gran plaça. El passeig torna a ser un passeig com el que van tindre els nostres pares, avis i besavis, un espai on totes les persones, des dels més xicotets fins als més majors, puguen gaudir sense perills», ha manifestat l’alcalde de Cullera, Jordi Mayor.

«On abans només hi havia cotxes, soroll i contaminació, ara hi ha un carrer per a les persones», ha afegit el primer edil. En aqueix sentit Mayor ha destacat el pas històric donat per la localitat en entrar « a formar part de les grans ciutats europees que aposten per recuperar espais públics per a les persones i per convertir en zona de vianants els seus centres».

El nou passeig és a més un exemple de mobilitat sostenible no sols per l’eliminació del trànsit rodat sinó també perquè compta amb un paviment descontaminant. El material del sòl té capacitat fotocatalítica, és a dir, pot destruir tant els gasos contaminants que emeten els vehicles com els compostos orgànics volàtils perillosos per a la salut que es troben surant en l’aire i a més s’autoneteja. Il·luminació LED, bancs i arbres són els altres elements amb els quals compta també la nova avinguda.

«Amb aquesta reforma integral del passeig s’aporten solucions tècniques contemporànies i originals amb criteris d’accessibilitat, sostenibilitat, i eficiència», ha afirmat el regidor d’Urbanisme, Bernat Escolà.

Monòlit Dr Alemany i escultura de Miquel Navarro
El projecte de remodelació inclou un monòlit amb el bust del Dr Alemany, peça que ha sigut restaurada i que ara ocupa un lloc especial en el passeig ja que anteriorment estava situada en la Rambla Sant Isidre. A més el nou passeig compta amb l’escultura ‘Grill’ del prestigiós artista valencià, Miquel Navarro.

Renovació de les instal·lacions hidràuliques

Les obres de renovació del passeig van posar al descobert unes instal·lacions hidràuliques en mal estat i es va procedir a la renovació dels conductes d’aigua del centre. Les actuacions han consistit en l’actualització de la xarxa d’aigua potable, la renovació de les entrades domiciliàries de proveïment i l’execució de dos col·lectors de sanejament.

«Hem triplicat els sanejaments per a l’evacuació de l’aigua de pluja. Abans només hi havia un canal per a desguassar i ara hi ha tres», ha explicat l’arquitecte Rafa Grau.

Finestra arqueològica

Cal destacar també la finestra arqueològica situada en el passeig i que permet contemplar les restes de la muralla medieval que envoltava la ciutat en el segle XVI.

La muralla es va construir entre 1553 i 1556 després d’un atac pirata molt dur que va haver-hi a la ciutat perpetrat pel pirata turc Dragut, i en un moment en què la pressió dels corsaris i de la pirateria en les poblacions de la costa d’aquesta zona de la península ibèrica era molt forta. Es va fer necessari llavors fortificar les ciutats i protegir-se de la millor manera possible com va ocórrer a Cullera.

Les excavacions que es van realitzar a l’inici del projecte van permetre trobar al voltant de 8 metres del traçat de la muralla que a més estaven en bon estat de conservació.