Carcaixent inicia una nova edició del programa “Jove Oportunitat” de l’IVAJ

Esta és la cinquena edició d’este programa destinat a joves de 16 a 21 que ni estudien ni treballen

Després de l’èxit aconseguit en les anteriors edicions, la Regidoria de Joventut de l’Ajuntament de Carcaixent ha posat en marxa una nova edició del programa Jove Oportunitat (JOOP), dissenyat i organitzat per l’Institut Valencià de la Joventut (IVAJ) i finançat amb el Fons Social Europeu, dirigit a joves d’entre 16 i 21 anys que actualment ni treballen ni estudien. Esta és la cinquena edició que es realitza a Carcaixent, i segons l’experiència prèvia, el percentatge de reinserció en el món educatiu gira al voltant del 80%.

El regidor de Joventut, Lluís Candel, ha remarcat que el JOOP té com a finalitat empoderar les i els joves i dotar-los de les eines per poder assolir una vida totalment normalitzada, «en la major dels casos es tracta de joves que han abandonat els estudis, després d’anys de fracàs escolar, i que s’enfronten a problemes de desmotivació i desorientació. La finalitat del JOOP, com s’ha demostrat, és que que siguen capaços per ells i elles mateixos de trobar la seua vocació i que açò els servisca com a motivació per continuar creixent tant professionalment com personalment».

L’objectiu del programa és la realització d’accions de motivació i orientació que contribuïsquen a millorar l’ocupabilitat juvenil, a través d’un canvi d’actitud dels i de les joves participants (motivació, autoestima, positivitat) i, així mateix, de l’adquisició de superiors competències tècniques, especialment en xics i xiques que van abandonar els estudis prematurament, perquè prenguen la decisió de tornar a ells i puguen obtindre un títol de Formació Professional de Grau Mitjà.

Formació integral

El programa JOOP es materialitza en un curs en què el contingut primordial és l’orientació personal i professional del o la jove participant, des d’una visió integral de la persona per a permetre-li construir el seu propi projecte global de vida.

L’orientació personal utilitzarà tècniques de coaching actitudinal: grupal i individual, i, en casos necessaris, coaching parental. Com a complement a l’orientació, s’introdueixen al final del curs sessions de contingut acadèmic que prepararen al jove per a: superar la prova d’accés lliure a la FP de Grau Mitjà; superar les proves de competències clau per a accedir a Certificats de Professionalitat; o per a reforçar matèries transversals com l’anglès o la informàtica.

Des de l’Àrea de Joventut per l’experiència de les edicions anteriors, defineixen la iniciativa com una teràpia “de xoc” que es durà a terme per pedagogs/gues i monitors/es experts, qui orientaran i informaran a les i els participants de totes les alternatives possibles per a dur a terme el seu propi projecte vital i laboral, amb una metodologia acadèmica completament diferent a la que tenen costum.

Ja està realitzant-se la selecció de l’alumnat “jooper” que iniciaran les sessions formatives en les pròximes setmanes. Les sessions, que seran en un principi presencials, constaran de tallers i dinàmiques grupals, activitats i entrevistes individuals. Si la situació sanitària ho permet, també estan previstes diverses excursions culturals i recreatives entre les quals s’inclou una estada de dos dies en un alberg juvenil i visites a diferents empreses d’acolliment de la província, per a conèixer nous sectors i possibles eixides laborals. Estes visites estaran guiades per un mentor de la pròpia empresa, qui els mostrarà la realitat pràctica del treball que allí realitzen.

A més, es preveu que dins dels tallers ordinaris reben xarrades de diferents professionals de diversos àmbits, amb els quals podran mantenir una conversa propera, i que col·laboren en el procés de reflexió i les seues possibilitats d’actuació per a millorar la seua realitat i la seua ocupabilitat. En finalitzar el taller els i les “joopers” rebran un certificat d’assistència expedit per l’IVAJ, i realitzaran dues jornades de retrobament, passat un temps, per a conèixer la seua evolució després del JOOP. A més, s’està treballant en la possibilitat d’oferir noves opcions formatives que els puguen resultar interessants.

Per a més informació o inscriure’s del JOOP podeu dirigir-vos al Casal Jove (Parc Navarro Daràs), cridar per telèfon al 696 911656 o enviar un correu a casaljove@carcaixent.es.