Carcaixent elabora un protocol propi contra la violència de gènere

Este document i una taula local especialitzada en la matèria són resultat del programa “Més segures, més iguals” perquè professionals de l’àmbit públic actuen coordinadament i eficaç contra la violència masclista

 

Carcaixent ha estat una de les localitats que en 2020 ha participat en “Més segures, més iguals”, un programa promogut des de l’ajuntament i impartit per la consultora Equality Momentum, la fase final del qual ha consistit a formar una taula local especialitzada i redactar un protocol específic per a actuar contra la violència de gènere amb total eficàcia.

Esta feina ha sigut responsabilitat dels diferents professionals de l’àmbit públic que han participat en “Més segures, més iguals” des del principi, de manera que s’han constituït com un equip multidisciplinari que sap treballar coordinadament enfront de la violència masclista. En concret, així és el cas d’una quinzena de persones que provenen de la Policia Local, la Guàrdia Civil, els serveis socials, els centres educatius, la sanitat, el servei d’igualtat i el moviment associatiu de dones.

“Fa temps que treballem contra la violència de gènere a la nostra localitat. Pensem que comptar amb un equip especialitzat integrat per diferents perfils professionals de l’àmbit públic és clau perquè els esforços en aquest sentit siguen més eficaços i, sobretot, perquè la correcta atenció a dones i menors estiga garantida. La violència de gènere és una qüestió que afecta a tota la societat i, per tant, hem de treballar-la conjuntament també”, afirma Xelo Pastor Ferrer, la regidora d’Igualtat, Transparència i Participació.

Treballar en equip implica aprendre en equip

La formació en grup de “Més segures, més iguals” és una experiència col·lectiva de setmanes i comporta l’estudi de la violència de gènere com a fenomen social des de nombroses dimensions; l’anàlisi del marc legislatiu vigent sobre aquest tema, com també l’aprenentatge de mesures de protecció, procediments d’actuació i pautes d’acompanyament. Tot açò, de la mà de les juristes i expertes en igualtat Ana Julián i Elisa Iniesta de la consultora Equality Momentum.

El resultat: una xarxa municipal d’intervenció integral

“Més segures, més iguals”, que es finança gràcies als fons del Pacte d’Estat contra la Violència de Gènere i ha estat homologat per l’Institut Valencià d’Administració Pública (IVAP), configura una xarxa d’intervenció integral que garanteix una major prevenció de la violència masclista i una millor atenció per a les dones en situació de maltractament, així com les seues filles i fills. A més, la taula local i el seu corresponent protocol permeten realitzar un seguiment exhaustiu sobre com es combat la violència de gènere.

Un total de deu ajuntaments (Callosa de Segura, Alfàs del Pi, Benifaió, Cullera, Bocairent, Oriola, Llíria, Riba-roja de Túria, Vilamarxant i Onda) van participar durant 2019 en el programa «Més Segures Més Iguals». Enguany, han estat Carcaixent, Moncada, Villena i Sollana els que s’han unit a la xarxa d’este programa pioner en l’actuació municipal contra la violència de gènere.