Arquitectes i historiadors explicaran les obres en marxa en Ontinyent a través de rutes guiades

Explicar les actuacions que estan duent-se a terme aprofitant que hi ha espais que estan ara al descobert que permeten contextualitzar-les, aprofonfint en detalls històrics, tècnics i anècdotes de la mà d’estos experts

 

Un equip de 6 arquitectes i historiadors explicarà les obres públiques actualment en marxa en Ontinyent a través d’un nou programa de rutes guiades. L’Alcalde d’Ontinyent, Jorge Rodríguez, explicava que aquesta iniciativan anomenada “Obert per obres”, “ens permetrà explicar les actuacions que estan duent-se a terme aprofitant que hi ha espais que estan ara al descobert que permeten contextualitzar-les, aprofunfint en detalls històrics, tècnics i anècdotes de la mà d’estos experts”.

Així, “Obert per obres» comptarà amb 3 arquitectes (Baldo Molinero, Silvia Párraga i Sari Calatayud) i 3 historiadors (Alfred Bernabeu, Manuel Requena i Ignasi Gironés), que explicaran en més d’una dotzena de sessions les dues rutes guiades que s’han preparat: “La memòria de l’aigua» i «un passat ple de futur». Cada ruta s’obrirà a un grup d’entre 15 i 20 persones, i comptarà amb l’acompanyament d’un historiador i un arquitecte.

A la ruta anomenada “La memòria de l’aigua” es visitaran obres d’interès des del punt de vista hudràulic, com ara els treballs que s’executen a Benarrai, i que permetran saber més al voltant de les canalitzacions d’aigua, bé amb una ruta subterrània per dins la barcacana fins arribar al Pont Vell i el Molí Descals, bé per la superfície, pel “carreró del Marqués” i la Plaça de Baix. Es podrà visitar els dissabtes 21 de maig i 4 i 18 de juny; i dimecres 25 de maig i 8, 22 i 29 de juny.

A la segona ruta, “Un passat ple de futur”, es recorrerà espais com la Glorieta, el Museu del Tèxtil, la Plaça de la Concepció, el col·lector general d’aigües o la muralla de La Vila, entre d’altres. En aquest cas, la ruta es podrà fer dissabtes 21 i 28 de maig i 11 de juny; i dimecres 1, 15 i 21 de juny. Les visites es faran dissabtes a les 10:30 i dimecres a les 18:00 o 18:30, inicialment als mesos de maig i juny, tot i que es podrien reprendre en la tardor. En tots dos casos, per apuntar-se caldrà posar-se en contacte o visitar l’Oficina de Turisme d’Ontinyent, al Palau de La Vila i el telèfon 962916090.

La major transformació d’infrastructures en 60 anys

Des de l’equip d’arquitectes participants, Baldo Molinero explicava que “hi ha detalls tècnics molt interesants i curiosos, sobre aspectes com per exemple el funcionament de la gran tuneladora que està utilitzant-se per a les obres del col·lector, detalls complexes que resultaran més entendibles amb una explicació a prop de les obres”.

Des de l’equip d’historiadors, Alfred Bernabeu explicava que com a cronista oficial de la ciutat «es pot dir que la transformació radical de les infrastructures que està vivint Ontinyent als últims anys no té precedents des de la viscuda a la dècada dels anys 60. Ara tenim una oportunitat per conèixer més sobre el nostre poble i posar en valor el treball que s’està fent», manifestava.

Jorge Rodríguez tenia paraules per als historiadors i arquitectes, així com al departament municipal de Turisme, i animava a la ciutadania a apuntar-se a estes rutes i aprofitar l’oportunitat de descobrir espais que només seran visitables mentre s’executen les obres.