Alcoi adquireix un molí paperer del XIX, edificat sobre un fariner

L’Ajuntament completa la propietat de la Fàbrica Els Solers amb la intenció d’evitar la seua deterioració

L’ajuntament d’Alcoi ha iniciat el procediment per a l’expropiació del 6,35% de la Fàbrica de Els Solers-Vaig moldre de Ferro. El consistori ja disposa del 93.65% de la propietat d’aquest immoble situat en el conjunt històric del Molinar.

Recordem que l’immoble Els Solers – Vaig moldre de Ferro és un antic molí paperer reedificat en el segle XIX sobre un antic molí fariner anterior que pertany al conjunt de ‘Fàbriques de Primera Aigua’.

Davant el deficient estat de conservació que presentava, en 2006 l’ajuntament va adquirir quasi la totalitat de la propietat i es van portar avant, per part de l’Institut del Patrimoni Històric Espanyol del Ministeri de Cultura unes actuacions de consolidació de l’estructura i la renovació de la coberta.

Evitar actes vandàlics

L’immoble necessita una actuació per a evitar la seua deterioració definitiva, actuant sobre la seua estructura i donant-li un ús, la qual cosa evitarà accions vandàliques i realçarà aquest edifici i el seu entorn.

El consistori té la disponibilitat de l’edifici per a poder actuar, no obstant això és propietari del 93,65% de l’immoble, el 5,5% correspon a una herència de 1932 i el 0,79% a una altra de 2019.

«Finalment hem hagut d’iniciar l’expropiació davant la impossibilitat d’obtenir acord amb els nombrosos propietaris en el que està repartit eixe 5% que ve d’herències del passat, per partir i al final són molts hereus amb els quals no ha sigut possible en molts casos ni trobar-los i en altres ni arribar a acords i pensem que eixe també va ser el motiu pel qual en el passat, en 2006 no es va poder adquirir el 100% de la propietat. Davant açò l’únic instrument que tenim és l’expropiació i és el que ara s’inicia», ha explicat la regidora de Patrimoni Històric, Lorena Zamorano.